У чернівцькому дитсадку конфлікт між завідувачем і трудовим колективом

У чернівцькому дитсадку конфлікт між завідувачем і трудовим колективом

28.12.2012, 19:39

Постійні конфлікти керівництва з трудовим колективом, неодноразові звернення до прокуратури, 11 звільнених співробітників протягом півтора року роботи нового завідувача – у таких умовах доводиться виховувати дітей колективові 53 дитячого садочка по вулиці Дарвіна, 11а в Чернівцях. Все це ще й на фоні надзвичайно низьких тарифних окладів технічних та педагогічних працівників, які працюючи повний робочий день, чомусь тарифікуються на 0.9 ставки.  На ситуацію, яка склалася в дошкільному навчальному закладі, за проханням педагогів звернули увагу депутати облради, які й поділилися з www.buknews.com.ua   цією інформацією.

Трудовий колектив дитячого садочка вже довший час намагається домогтися людяного ставлення з боку директора та керівництва установи. Через постійний морально-психологічний тиск, садочок покидають фахівці, шукаючи іншої роботи, в установах, де керівництво, принаймні, вважало б їх за людей. Через постійні конфлікти, як зізналася виконувач обов’язків завідуючої, 53 садочок сприймається міським управлінням освіти як «неблагонадійний», люди звільняються, але директором незмінно залишається знову та ж сама особа... Результатом такого ставлення адміністрації дошкільної установи до працівників є найменше з-поміж інших чернівецьких дошкільних навчальних закладів фінансування так званих «незахищених статей»: виплати за перевантаженість груп та преміальні педагогічному персоналові. Крім того, цьогоріч вперше за багато років не передбачено виплати на оздоровлення технічним працівникам чернівецьких садочків.

Ці мінімальні суми розподіляються непрозоро невідомими людьми: чи то кількома особами з керівництва дитсадка, чи бухгалтерією управління освіти. Вихователі та технічний персонал не володіють жодною інформацією щодо того, за що саме вони отримують чи не отримують кошти, яка кількість дітей у групах є понаднормовою тощо. Профспілкова організація дитячого садочку №53 не має можливості самотужки побороти роками налагоджену систему новітнього кріпацтва в бюджетних установах. Крім того, керівництво профспілкових організацій вищих рівнів, попередило, що надмір активним працівникам буде непереливки. А отже, не бажає виконувати передбачені законом про профспілки функції – захищати працівників установи, членів профспілки.

«Членам профспілки, яких в Чернівцях 7200, треба добре розібратися як працює і як повинна працювати первинна, міська та обласна профспілкова організація та почати використовувати ті широкі права членів профспілок, які передбачені законодавством України»  - зазначає з приводу подій в дитячому садочку №53 депутат Чернівецької обласної ради.

У конфлікті мимоволі задіяні й батьки, діти яких виховуються у садочку. Вони зазначають, що зауважень до роботи вихователів та технічного персоналу не мають. Натомість висловлюють занепокоєння, що ставлення керівництва дошкільного навчального закладу до трудового колективу може вплинути на процес виховання їх дітей.

Присутній на профспілкових зборах ДНЗ № 53 депутат обласної ради, порадив трудовому колективові низку передбачених законодавством шляхів для врегулювання ситуації. Він зазначив, що у разі, якщо на трудовий колектив надалі чинитиметься тиск та приховуватиметься інформація щодо службових обов’язків та виплати зарплатні, доведеться звернутися до прокуратури та контрольно-ревізійного управління. «Проблема у тому, що люди не знають своїх прав, а владі це вигідно. У даному випадку, я надаватиму трудовому колективові консультативну допомогу й триматиму справу на контролі», - запевнив він.

1