У Чернівцях представили 1004 роботи юних художників з усієї області

У Чернівцях представили 1004 роботи юних художників з усієї області

15.12.2017, 19:32

Світлий і масштабний “Буковинський розмай”: унікальна виставка у Чернівцях

 На виставці юних художників з усієї області представлено 1004 роботи. Цей проект відбувається у Чернівцях вже 36 років.

 Стіни центру культури “Верніcаж” на вул. І Франка буквально закладені картинами. На відкритті виставки хтось навіть пожартував, робіт так багато, що, мовляв, доведеться їх вішати і на стелі. Та й насправді, “Буковинський розмай” вкотре дивує своєю масштабністю, неповторністю і професійністю. Незважаючи на те, що малюють діти, картини виконані досить фахово.

“Цього року, під час відбору учнівських робіт на виставку “Буковинський розмай”, ми не відкинули практично нічого, - сказав Юрій Твердохліб, голова журі, член обласної організації Національної спілки художників України”.

“Нинішня виставка ще професійніша у порівнянні з минулими роками,- зауважила на відкритті Віра Китайгородська, начальник управління культури Чернівецької ОДА. – Я би назвала цю виставку “Буковинським Різдвом” – так тут все колоритно, святково і щиро”.

На цьогорічній 36-й обласній виставці-конкурсі творчих робіт учнів художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв «Буковинський розмай» представлено понад тисячу робіт, а точніше – 1004. Серед таких мистецьких дитячих проектів це один з найбільших в Україні. 566 учасників –талановиті діти з усієї Чернівецької області. Багато з них у своєму селі не мають художньої школи, отож доїжджають чи то до сусіднього села, чи до райцентру.

Виставку організовує і проводить управління культури Чернівецької ОДА, Учбово-методичний центр культури Буковини.

В експозиції учні представили академічний рисунок, графіку, живопис, композицію, рекламний плакат, скульптуру, твори декоративно-ужиткового мистецтва, роботи виконані на пленері. Окремо слід відзначити роботи ІІ-го етапу обласної виставки-конкурсу творчих робіт учнів, присвячених 100-річчю від дня народження письменника Михайла Івасюка за мотивами збірки «Казки Буковини».

Що тільки не малювали та не творили діти. На картинах – натюрморти, зимові свята, гуцули, великодні замальовки, похід на шопінг, затишні куточки Чернівців… Тут – унікальні роботи із пластиліну, стилізовані сумочки, вишиті серветки, писанки, ляльки-мотанки, роботи на склі… Перелічити всі роботи просто неможливо, адже для цього не вистачить навіть цілої газетної сторінки. Звісно, і сучасні українські реалії та патріотична тематика не оминули дитячу уяву. Наприклад, є картини “Герої не вмирають”, “Україна єдина” (намальована карта України, зшита жовто-блакитною стрічкою), робота”Україна-зернятко”, де карта нашої країни викладена із різнобарвних зернят…

“Зараз особливо негативних відтінків набуло слово окупація,- сказав на відкритті виставки Микола Шкрібляк, директор Учбово-методичного центру культури Буковини”.- Але, зайшовши на цю виставку, тут слово це набуває зовсім іншого, позитивного відтінку. Ми бачимо весь “Вернісаж” у дитячих роботах. І роботи професійні, часом навіть не дитячі за тематикою, хоч і виконані дітьми. Сподіваюся, що нам таки вдасться знайти кошти, аби сплатити реєстраційний внесок і потрапити до Книги рекордів України як найбільша в країні за тривалістю виставка дитячих малюнків. Та й за кількістю робіт. Адже ця виставка відбувається вже 36 років. Тим першим учасникам нині вже по 45-50 років”.

Урочисте відкриття виставки не відбулося і без талановитих дітей, але вже музично обдарованих. Своїм голосом всіх зачарувала Юлія Штефуник, грою на баяні - Валентин Найда, а Лоїс Руснак майстерно зіграла на дитячому саксофоні.

У далекому 1981-1982 навчальному році директором Чернівецької дитячої художньої школи Віктором Макогоном та відомими викладачами школи Аллою Дутківською і Оленою Михайленко було відкрито першу обласну виставку робіт учнів дитячих художніх шкіл, якій з 1997 року дано назву «Буковинський розмай». За весь час участь у виставках взяли 13196 учнів.

«Буковинський розмай» є своєрідним звітом творчих напрацювань учнів позашкільних мистецьких навчальних закладів, а обласна виставка - є однією з найбільших не тільки у Чернівецькій області, а й у всій Україні.

Всі учнівські роботи для виставки спочатку відбираються безпосередньо у школах. Потім їх привозять у Чернівці, запрошується професійне журі, яке і визначає твори, що будуть представлені на “Буковинському розмаї”.

“Цей наш проект унікальний, - розповідає Василь Беженар, методист з діяльності художніх шкіл методкабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Учбово – методичного центру культури Буковини. – Виставка дуже масштабна, це при тому, що наша Чернівецька область – найменша в Україні. Тут представлено роботи учнів 12-ти художніх шкіл та 2-х шкіл мистецтв області. Виставка триватиме до 25 грудня. І журі, як завжди, визначить переможців: буде гран-прі та 9-ть номінацій. Орієнтовно кращими буде названо майже 60 робіт. І всі вони автоматично увійдуть до складу обласної дитячої картинної галереї, яка колись таки буде створена. Адже ця ідея обговорюється вже дуже давно – ще з початку 90-х. На сьогодні, до цієї дитячої картинної галереї, після таких виставок відібрано вже більше 2-х тисяч робіт” .

Цікаво, що кожного разу відвідувачі виставки цікавляться, чи можна придбати ту чи іншу роботу. Звісно, можна, якщо домовитися з автором. 

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

 Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

1