У Чернівцях вимагають випустити на свободу  Володимира Карагяура, якого вже звинувачують у побитті міліціонерів (оновлено)

У Чернівцях вимагають випустити на свободу Володимира Карагяура, якого вже звинувачують у побитті міліціонерів (оновлено)

21.01.2014, 21:02

Сьогодні, 21 січня, о 16.00 у Чернівцях відбулася акція на підтримку оператора з Чернівців Володимира КАРАГЯУРА. Про це повідомляють організатори у соцмережах. “Сьогодні на 16.00 біля памятника Шевченка буде проведений мітинг в підтримку Вови Карагяура! Всі, хто може, підходіть, будемо чекати! Не будьте байдужими до долі краянина!”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, оператора з Чернівців затримали на заправці через те, що він купував бензин у каністрах.

Як зазначив один із учасників акції Володмир Палагнюк, зібрати багато людей за мету активісти не ставили. Вони збираються провести "рейд" правоохоронними структурами, аби передати текст свого звернення. Молоді люди обурені, вони вважають, що Карагяура затримали безпідставно та вимагають відпустити його. Представники організації "Студентська республіка", з якою співпрацював Володимир, заявили, що Володимир не причетний до організації масових протестів та правопорушень, які відбулися у столиці на вулиці Грушевського 19 січня.

"Вони інкримінують йому організацію масових протестів на вулиці Грушевського. Проте, ми всі знаємо, що Володимир – не така людина, і він тривалий час працює кореспондентом Спільнобачення", - заявив його товариш Володимир Палагнюк.

"Ми намагатимемось всіма можливими методами підтримати його. Ми зібралися, щоб ця ситуація набула розголосу. Врешті решт, ми звертаємось до УМВС в області та до прокуратури області з колективним зверненням, щоб вони забезпечили об’єктивний розгляд цієї ситуації, в якій, ми щиро переконані, немає вини нашого товариша", - додав Палагнюк.

Звернення вже занесли в УМВС у Чернівецькій області. На черзі - обласна прокуратура.

Активісти йдуть містом, несучи Державний прапор України.



У понеділок  столичні журналісти також зібрали індивідуальний пікет київської міліції на вулиці Володимирській, 15 на знак протесту проти затримання оператора Спільнобачення Володимира КАРАГЯУРА, який родом з Чернівців.

Про це кореспонденту molbuk.ua повідомив столичний журналіст Сергій ГОРБАЧОВ.

“Його досі не випустили. Наразі Володимир перебуває у ізоляторі попереднього слідства. Ми вимагатимемо його звільнення”, – повідомив журналіст.

Як повідомляє "Українська правда", затриманих напередодні журналіста та двох активістів, які купували бензин для дизель-генератора, звинувачують у нанесенні тілесних ушкоджень працівникам міліції із застосуванням зброї.

Про це повідомили родичі затриманих. За їх даними, наразі усі вони перебувають у ізоляторі тимчасового утримання на пров. Косогірному, 7.

Справи, порушені проти оператора онлайн-телебачення "Спільнобачення" Володимир Карагяура, виконавчого директора Київської міської асоціації роботодавців Олексія Маркуся та юриста Володимира Маркуся об’єднано в одне кримінальне впровадження.

Трьом затриманим 21 січня ввечері висунуто звинувачення за ч.2 ст. 294 ("участь у масових заворушеннях"), яка загрожує 15 роками в'язниці.

За словами Михайло Злидня, адвоката Олексія Маркуся, незважаючи на те, що усіх трьох було затримано на автозаправці на вул. Набережно-Луговій, у чому можна переконатися, перевіривши записи відеостеження заправки, у звинуваченні вказано, що їх було затримано на вул. Грушевського, їм закидають участь у масових заворушеннях за попередньою змовою групою 3-5 тис осіб з використанням холодної пневматичної та іншої зброї, нанесенні тілесних ушкоджень працівникам міліції.

"Наразі можна стверджувати, що слідство по справі мого підзахисного та затриманих з ними, йде з порушенням норм Кримінально-процесуального кодексу", - заявив адвокат Маркуся. На його думку, усі справи, порушені 19-20 січня за звинуваченнями за ч.2 ст. 294 ("участь у масових заворушеннях"), мають бути об’єднані в одне кримінальне впровадження.

"Проте відбуваються процеси, які дають підстави вважати, що йде зворотній процес – задіяні слідчі з різних районів, справи планують розглядати у різних судах", - додав Злидень.

Як відомо, оператора "Спільнобачення" та двох волонтерів затримали напередодні на заправці через те, що вони купували бензин у каністрах. Повідомлялося, що їх підозрюють у постачанні бензину для виготовлення вибухових сумішей, які використовувались мітингувальникими під час протистояння із правоохоронцями 19 січня на вулиці Грушевського.

На своїй сторінці у ФБ ситуацію також прокоментував голова Чернівецької незалежної медіа-профспілки Вадим Пелех:

- пропоную звернутися до секретаря міськради, у передвиборчому штабі якого працював Володя. 
- пропоную звернутися до обласної організації ПР, членом якої є Михайлішин, у штабі якого працював Володя.
 - звернення мають бути не лише від журналістів, а й від громадських діячів та студентів. Нагадаю, Володя координатор Студентської республіки у Чернівецькій обл.
- пропоную звернутися до обласної ради, заступником директора комунального підприємства якої був Володя.

 Простий лист громадськості до міліції нічого не дасть!
 Тому я наголошую: звертатися треба саме до представників влади і правлячої партії Михайла Папієва, Віталія Михайлішина, Матвія Куцака, Igor Shkira: хай пишуть в МВС, задіюють зв"язки, важелі. Хай покажуть, як мінімум, що вони хоч своїх можуть захистити! 

 Я дуже хочу побачити хоч якусь роботу в цьому напрямку студентського парламенту, учнівської міської ради, активістів Студреспубліки. ви громадські активісти, а не статисти!

За матеріалами vidido.ua та molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Пелех, ты бы еще написал, что это Папиев с Михайлишиным заставили Карагяура учавствовать в государственном перевороте.

avatar

незалежному Пелеху

22 січня 2014 17:30