У Чернівцях вихователі не клали в рюкзаки вихованців агітаційні матеріали, - поліція

У Чернівцях вихователі не клали в рюкзаки вихованців агітаційні матеріали, - поліція

10.10.2020, 17:45
До поліції Чернівецької області надійшло два звернення про ймовірні порушення правил агітації в коледжі та дитсадку на території міста. Правоохоронці перевірили отриману інформацію. За одним фактом поліцейські склали адміністративний протокол. Інше повідомлення не знайшло свого підтвердження.
 
До Чернівецького відділу поліції надійшло повідомлення про розміщення агітаційних матеріалів кандидатки на посаду Чернівецького міського голови в одному з коледжів міста.
 
Щоб встановити всі обставини події за адресою, вказаною заявником, виїхала слідчо-оперативна група Чернівецького відділу поліції. 
 
Поліцейські встановили, що агітаційний плакат розмістив 44-річний співробітник навчального закладу. На правопорушника правоохоронці склали адміністративний протокол за ознаками статті 212-14 (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
 
Інше повідомлення про ймовірне порушення виборчого законодавства перевірили інспектори ювенальної превенції. За словами заявника, в одному із дошкільних навчальних закладів Чернівців вихователі клали в рюкзаки вихованців агітаційні матеріали. Правоохоронці опитали батьків та працівників закладу, а також поспілкувалися з дітьми. За результатами проведеної роботи поліцейські встановили, що інформація недостовірна.
 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
 
Нагадаємо, 8 жовтня у приміщенні Чернівецького коледжу будівництва та архітектури ОПОРА зафіксувала розміщену агітацію кандидатки на посаду міської голови Чернівців Галини Жук. Поліція розслідує цю справу.

У четвер, 8 жовтня, спостерігач ОПОРИ зафіксував розміщення агітаційних матеріалів на користь кандидатки на посаду міської голови Чернівців Галини Жук. Плакати із зображенням кандидатки із зазначеним на них лозунгом “Мером буде жінка” зафіксовані на внутрішній частині вікна кабінету економіки №1 у Чернівецькому коледжі будівництва та архітектури Львівського аграрного університету, що на вулиці Олександра Доброго,4.

За цим фактом, спостерігач звернувся до правоохоронних органів. Поліція зареєструвала заяву за номером ЄО-12758. Справа розслідується.

Згідно з частиною 16 статті 57 Виборчого Кодексу забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти та у випадках, передбачених виборчим законодавством.  

За коментарями звертайтеся:
 
Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області
 
Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області
1