У Чернівцях влада готова у будь-який спосіб догодити Лаврову

У Чернівцях влада готова у будь-який спосіб догодити Лаврову

12.01.2013, 21:49

Чернівецька міська рада подала позов до Апеляційного суду області щодо заборони проведення акцій протесту під час зустрічі керівників МЗС України Леоніда Кожари та Росії Сергія Лаврова. Своє рішення влада мотивує острахом щодо можливих конфліктних ситуацій та завантаженістю правоохоронців, недостатня кількість яких не дозволить забезпечити «правопорядок» під час протестів.

Повідомлення щодо проведення акцій протесту, згідно чинного законодавства, було надане до Чернівецької міськради заздалегідь. У зв’язку з тим, що зустріч міністрів була перенесена з 14 на 13 січня, а повідомлення про перенесення з’явилося  на сайті МЗС України близько 10.00 11 січня, довелося підготувати нове повідомлення про проведення акцій протесту.

Будь-які причини, які вигадує влада аби не дозволити проведення акцій протесту під час зустрічі міністрів закордонних справ є намаганням догодити російському міністрові. «Законних підстав щодо заборони проведення таких акцій нема і не може бути», - наголосив одни з організаторів протесту.

Нагадаємо, що 13 січня у Чернівцях має відбутися засідання Українсько-Російського Підкомітету з міжнародного співробітництва під головуванням керівників МЗС України та Росії. Серед іншого, дипломати обговорюватимуть шляхи співпраці України з Митним союзом. Голова Чернівецької обласної ради та ректор Чернівецького національного університету, де проводитиметься зустріч, вже оприлюднили заяви, у яких закликають не проводити жодних протестів. Дещо раніше прес-служба університету повідомила, що рішенням вченої ради Кожарі та Лаврову мають намір присвоїти звання почесних професорів Чернівецького національного університету за їх сприяння у включення центральних корпусів університету до списку культурної спадщини ЮНЕСКО хоча ні Кожара, ні Лавров жодного стосунку до цього не мають.

Голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру звернувся до жителів буковинського краю, депутатів органів місцевого самоврядування усіх рівнів, керівників громадських об’єднань та осередків політичних партій області з приводу візиту на Буковину міністрів закордонних справ України і Росії та проведення Сьомого засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва україно-російської міждержавної комісії.

«13 - 14 січня 2013 року на теренах буковинського краю відбуватиметься визначна подія – у Мармуровій залі адміністративного корпусу Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича проходитиме чергове, сьоме засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-Російської міждержав¬ної комісії під головуванням Міністра закордонних справ України Леоніда Кожари та Міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова, - йдеться у повідомленні. – Обрання Чернівців місцем проведення цього представницького форуму є свідченням визнання історичних традицій та сучасних здобутків буковинського краю у сфері розвитку міжнародного та міжрегіонального співробітництва».

Михайло Гайничеру додає, що наш край неодноразово гідно приймав високих іноземних гостей – президентів, урядовців, церковних ієрархів, дипломатів, громадських діячів, науковців, бізнесменів, митців, спортсменів з багатьох країн Європи та світу. Щоразу поважні гості відзначали високий рівень організації таких зустрічей, взірцеву гостинність, уважне та приязне ставлення з боку буковинців. «Нині ми маємо нагоду знову засвідчити світовій спільноті високий рівень громадянської самосвідомості, політичної культури, толерантності та гостинності буковинської громади», - вважає голова обласної ради.

Михайло Гайничеру переконаний, що успішне проведення міжнародного форуму сприятиме підвищенню авторитету нашого краю, відкриє нові перспективи його успішного розвитку.

«Вважаю глибоко символічним, що нинішня українсько-російська зустріч на високому представницькому рівні відбуватиметься в період новорічно-різдвяних свят, коли православна спільнота в цілющій атмосфері миру та злагоди вшановує славні традиції християнської любові та взаємної поваги, - йдеться у зверненні. – Відтак закликаю представників усіх політичних партій та неурядових об’єднань області, незалежно від їхніх позицій та переконань, на час Різдвяних свят утриматись від заходів та акцій, ідеологія яких не відповідатиме високим ідеалам добра, злагоди і добросусідства. Бережімо успадковані від діда - прадіда честь та гідність рідного буковинського краю».

1