У Чернівцях відновлюють військову частину, в якій служив Андрухович

У Чернівцях відновлюють військову частину, в якій служив Андрухович

24.01.2015, 20:26

Військова частина у Садгорі - одна з тих, які при проведенні реформи потрапили під розформування. При тому, що військові формування тут дислокувалися ще з австрійських часів - до Першої світової війни, за останні два десятиліття територія перетворилася на пустир. Змінити ситуацію взялися волонтери, за підтримки місцевої влади, почувши, що Міноборони має намір відновити тутешнє військове формування. 

- До 2003 току тут була військова частина. На сьогодні тут запущені до неможливого усі ці території, приміщення. Ми неодноразово зверталися, щоб це зберегти, але так сталося, що тими роками це було не потрібно, але зараз прийняло рішення Міністерство оборони тут розмістити знову військових, десь у межах до полку, - повідомив Юрій Бурега, голова Садгірської районної ради.

 Але поки що селити військових нема куди. За 20 років казарми порепалися, а на колишньому плацу виросли десятилітні дерева та чагарники. При цьому територія й далі залишається режимним об’єктом, зйомку на якому нам заборонили. Тому з ініціаторами генерального прибирання спілкуємося за парканом.

- Ми також живемо тут, тому хотілося б, щоб чистенько було, бо тут і лисиці розвелися, і собаки, зайці бігають і все, що завгодно. Безлад великий. - А як вам ця ідея про відновлення частини у вашому районі? - Військової частини? Напевно, щось потрібно зробити, бо ще трохи, і тут усе розвалиться. Дуже жалко, - сказала Богдана, жителька Садгори.

Саме тому садгірчани взяли в руки інструменти, щоб розчистити хащі. І надалі теж готові докладати максимум зусиль, щоби відновити військову частину.

Люди кажуть, сьогодні треба працювати на свою армію, аби завтра не годувати чужу. 

Джерело: ТВА

Довідково:

 В піхотному учбовому полку, так званій "учебці" у Садгорі шість місяців прослужив Юрій Андрухович. У відомого письменника є цикл армійських оповідань про той час. Про період служби у Садгорі йдеться також у "Таємниці".  

Військову службу у батальйоні зв'язку в Чернівціх проходив також інший культовий український письменник сучасності Тарас Прохасько. Репортаж Прохаська з робочою назвою "62*20"  про його перебування в армії у Чернівцях обіцяли презентувати ще восени 2014 року. 

1


КОМЕНТАРІ (5)

А ще свого часу в Чернівцях служив син Володимира Висоцького Микита, Син Микити Михалкова та Анастасії Вертинської Степан, зрештою співак Іво Бобул. Це так, "навскидку", із пам’яті...

avatar

Спокійна

24 січня 2015 22:40

Vuyko Dezyo В Садгорі також служив ще один відомий автор -- Віктор Суворов. Деталі знає Леонід Ісаченко . Дивись його книгу "Хуго і Фігу".

avatar

Vuyko Dezyo

25 січня 2015 11:48

avatar

Andrei Pastru

25 січня 2015 17:40

avatar

Andrei Pastru

25 січня 2015 17:42

Про Суворова не знала, але не дивуюсь: свого часу тут було понад 10 тисяч війська й резервна дивізія ще. Вийдеш на вулицю. оком поведеш і на віськового потрапиш... Але не в цьому річ. Містечка військові повинні були перебудовувати на квартири для відставних військових, яких через скорочення накопичилося дуже багато. Містечка продали чи так закинули, а квартир катма...

,

avatar

Спокійна

25 січня 2015 20:23