Голий барон: у Чернівцях відкриють виставку Георга Льовендаля

Голий барон: у Чернівцях відкриють виставку Георга Льовендаля

18.07.2013, 00:23

18 липня о 16.00 в  художньому музеї відбудеться відкриття виставки творів (копії) Георга Льовендаля.

Георг Льовендаль (1897-1964) – відомий румунський театральний художник, живописець і графік. Народився і сформувався як художник у Санкт-Петербурзі (Росія). Залишивши Росію після революції, виїхав до Бессарабії, яка у 1918 р. увійшла до складу Румунії. З 1926 по 1935 рр. жив і працював в Чернівцях, оформляв вистави для Чернівецького національного та лялькового театрів.

Ініціатором створення лялькового театру став Теодор Настасі. Він народився в місті Лінц (Австрія) і був учнем відомого австрійського  режисера Макса Рейхарда. У 1928 р. Настасі звернувся до Міністерства освіти в Бухаресті з клопотанням про відкриття лялькового театру в Чернівцях. Дозвіл було отримано і  перший професійний ляльковий театр в Румунії відкрили. Щоправда, як відділ при «Teatrul National», себто при «Національному театрі» Румунії в Чернівцях. Презентація нового закладу відбулася 1 травня 1928 р. Ляльки для вистави створив перший румунський сценографіст Ґеорг фон Льовендаль.

У 1931 році художник створює Товариство художників Буковини “Друзі мистецтва”.

Він проявив себе як художник театру, що працював у дусі модернізму, з другого боку, в живописі створював типи буковинських селян і пейзажі. У живописних творах відчувається вплив експресіонізму.

На сьогоднішній день спадщина художника зберігається його онукою Аріадною Аврам – засновницею і головою Фонду Льовендаля у Бухаресті, який ініціював нинішню виставку у Чернівецькому художньому музеї.

В експозиції представлено близько 100 копій творів митця.

 Чернівецький обласний художній музей                

 м. Чернівці ,пл. Центральна, 10, 

 Музей працює щоденно, крім понеділка,

 З 9-00 до 17-00, тел.52-41-06

Цікаві спогади про  Георга Льовендаля залишив інший колишній чернівчанин Петер Демант. 

 

 

1