У Чернівцях відкрили Інститут Бессарабії

У Чернівцях відкрили Інститут Бессарабії

01.12.2012, 00:35

29 листопада 2012 року на базі факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ відбувся міжнародний круглий стіл ”Бессарабське питання: від Бухарестського миру і до сьогодні”, присвячений 200-й річниці підписання Бухарестського мирного договору. В рамках даного заходу також було презентовано новостворений "Інститут Бессарабії". Для обговорення важливих питань регіону приїхали фахівці з Румунії та Республіки Молдова.

Бессарабія — це унікальна територія та регіональна платформа, яка завжди має свою точку зору, і одночасно входить в коло інтересів декількох держав. Як зазначив Олександр ДОБРЖАНСЬКИЙ: “Дослідження Бессарабського регіону є надзвичайно актуальним та важливим для України, адже ця тематика досі малодосліджена”.

Директором Інституту є молодий аспірант кафедри міжнародних відносин ЧНУ. За його словами, Інститут Бессарабії створений у вигляді громадської організації, яка об’єднує науковців, громадських діячів та активістів, які займаються дослідженням даного регіону. Новострорена органзація вивчатиме процеси, які відбуваються в Чорноморському регіоні, особливо ті, що стосується трикутника Україна — Румунія — Молдова, політику Російської Федерації, Туреччини, Польщі та інших країн, що впливають на характер взаємовідносин в регіоні, позиції ЄС та НАТО, в контексті їх розширення на схід.

— Ми плануємо поєднувати наукову та громадську діяльність, брати участь у проектах транскордонного співробітництва та проводити наукові конференції, соціологічні дослідження, круглі столи, тренінги та семінари. Серед наших партнерів хочеться виділити Товариство Польща-Схід, Фонд підтримки публічної дипломатії імені О. Горчакова (Росія), Спілку українців Молдови та Союз українців Румунії, Товариство “Україна — Молдова”, вищі навчальні заклади, громадські організації та інституції з Німеччини, Румунії та Молдови, — розповідає директор Інституту Бессарабії, Сергій БОСТАН.

В роботі міжнародного круглого столу взяли участь проректор Сучавського університету імені Штефана Великого (Румунія), Штефан ПУРИЧ та голова Спілки українців Республіки Молови "Заповіт-Mo?tenire", Михайло КРИЖАНІВСЬКИЙ. За словами пана КРИЖАНІВСЬКОГО, в грудні буде 10 років від коли діє Спілка українців Молдови. В основному її діяльність сфокусована на вивченні української мови та літератури в цій країні, а також на поглибленні співпраці з українськими школами. Проте, як зазначив пан Михайло: “Наразі українсько-молдавська співпраця ускладнена політичним курсом української влади. Сьогодні стрімко скорочується кількість українських шкіл в Молдові”.

Також для ґрунтовного висвітлення теми "Бессарабське питання: від Бухарестського миру і до сьогодні” було предсталено 4 доповіді, що стосувалися історичного минулого та сьогодення, проблем та здобутків даного регіону. Олександр РУСНАК та Олександр ДОБРЖАНСЬКИЙ висвітлили “Бессарабське питання” з української точки зору, надавши ґрунтовний історичних аналіз Бухарестського мирного договору та наслідки його підписання для України, та нашого регіону зокрема. Штефан ПУРИЧ доповідав на тему “Історія Бессарабії в сучасній румунській історіографію”, показавши інший бік медалі “Бессарабського питання”, висвітливши позицію Румунії стосовно цих територій. Акцентуючи на сучасних проблемах, Андрій ГОРУК зосередився на порівняльному аналізі державної політики щодо національних меншин в Україні та Румунії.

За порядком денним круглого столу відбулася презентація студентського наукового збірника, а також проведено студентський науковий семінар “Бухарестський мир 1812 р. в контексті міжнародних суперечностей у Чорноморсько-Дунайському регіоні”.

Юлія ЧЕРВЕНЮК

Джерело: CitizenJournal (c)

1