У Чернівцях відбувся літературний вечір, присвячений Петеру Деманту (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Чернівцях відбувся літературний вечір, присвячений Петеру Деманту (ФОТОРЕПОРТАЖ)

14.01.2022, 08:55

12 січня у Чернівцях відбувся літературний вечір про життя і творчість видатного чернівчанина Петера Деманта, який вийшов рік тому.

 На заході обговорювали документальний роман Юрія Чорнея "Вернон Кресс. Життя під прикриттям". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія про кожного з нас | Збруч

- Мене вражає і вражає, що про це не пишуть, наскільки концепція книги Юрія Чорнея "Вернон Кресс. Життя під прикриттям" відрізняється від звичайних рецептів створення книг. Тисяча сторінок про людину, якої майже не існує в ієрархії письменників чи видатних дисидентів, митців, політиків, або в жодних інших ієрархіях. Таке ретельне дослідження подробиць життя і контекстів. Але, тим не менш, герой обраний не просто так, хоча спочатку інтуїтивно, а потім вже свідомо, не тому, що великомученик (таких книг багато), а тому , що він досяг -- щастя. Саме це досягнення написало цю тисячу сторінок. І ніщо інше не спонукало би для такої багаторічної праці, - поділився враженнями від заходу модератор вечора Сергій Воронцов. - Петер Демант - герой біографії (?)) насамперед досяг якоїсь повноти, здійсненості місії, попри і всупереч суспільній, історичній несправедливості (яка завжди є і буде) і своєї недосконалості, (яка також завжди є і буде). Це історія кожного, хто мислить себе окремо від закоснілого натовпу, який довічно шукає ворогів та шпигунів. Але навіть серед цих обраних, і у них щастя виходить дуже нечасто. "НЕ забывай любовь... моя самая красивая" прохрипів помираючий Демант у єдиному відео, що залишилося від нього, яке зняли за кілька діб до смерті. А загалом і про щастя.
 
- Отже про знак питання біля слова "біографія". Сам Юрій на заході затруднився чітко визначити жанр книги, і ніби краєзнавче дослідження, і документальний роман виховання, і сага, епопея. Насправді, це наджанр, який давно пішов з літератури, яка стала світською. Це -- житіє. Яке відрізняється від біографії, якраз тим, що обирає героя не за суспільними, соціальними критеріями, а на більш ґрунтовних засадах: на кшталт вичерпності життя, його повноти, щастя. Це неймовірно грунтовніші категорії життя, аніж суспільне визнання. Отже, не так краєзнавче дослідження, це -- житіє , за жанром, причому саме таке, яким воно має бути, де йдеться про страждання, про віру у життя, і наочне торжество цієї віри. І це ... втілено у документи, у свідчення, у літери. Жанр виводить книгу за звичне.
 
- Я, до речі, коли дивлюся на деякі літтусовки збалованих фіглярів та штукарів, завжди хочу спитати, якщо з вами не відбуваються вічні історії, і якщо ви не знаєте таких вічних історій, не відчуваєте їх, і не відрізняєте їх, то що ви голову людям морочите? ПС: придумав в ході вечора гарне побажання :) Нехай вами пишуть вічні історії.
 
Історія   Петера Деманта, життя якого тісно пов’язане з Україною – від років дитинства у Чернівцях до депортації з міста – загалом типова для багатьох мешканців Західної України, долі яких відкоригувало трагічне ХХ століття. Незбагненним чином у ній поєдналися такі сторінки минулого як сталінські репресії, ГУЛАГ, так і Голокост
 
 
- Я аж ніяк не кокетую, коли кажу, що головним героєм моєї книги-саги є не стільки цілком реальна особа, скільки людське життя загалом. Як би абстрактно це не звучало. Власне на це прямо вказує епіграф, на який мало хто звертає увагу ???? - сказав Юрій Чорней. - Це складно пояснити словами, але Сергій Воронцов чудово вловив це і правильно сформулював. Щоб знати щось про кожного з нас, розуміти спосіб мислення, поведінки, причини наших конкретних висловлювань, вчинків і дій, потрібно мить за миттю прожити наше життя до цього конкретного моменту. Іншими словами фізично стати тією іншою людиною. Очевидно, що досягнути цього неможливо в принципі. Але розуміння цього може не просто суттєво вплинути на нашу власну поведінку, але й допомогти зрозуміти природу іншості. Зокрема, не поспішати судити інших та інакшість, навіть якщо ми чогось не розуміємо, або воно не відповідає нашому життєвому досвіду і світосприйняттю. Звідси та моя формула про те, що людське життя – це не узагальнення (політичне, національне, громадянське тощо), а найдрібніші деталі. Унікальні і неймовірно важливі, які власне і визначають нашу сутність. Оці цілком реальні щоденні миттєвості, конкретні ситуації, чи думки, які кожен проживає (переживає) щодня – індивідуально і тільки сам за себе. У цій різноманітності життя в усіх його проявах, на мою думку, полягає наша сила, як людей. Зрозуміти і прийняти це, напевно, і покликана моя книга про один з багатьох мільярдів реальних людських космосів. Зрозуміло, що мені як чернівчанину, хотілося щоб цей людський всесвіт виявився чернівецьким. Тому я прослідував за реальною чернівецькою людиною, наскільки це дозволили зробити збережені джерела, від її народження до самої смерті. І спробував побачити, куди привело її прожите життя, як на нього впливали великі і незначні події, інші люди. І що воно загалом значить - жити на цьому світі. 
 
Використано матеріали https://promin.cv.ua/2022/01/13/u-chernivtsiakh-vidbuvsia-literaturnyi-vechir-prysviachenyi-peteru-demantu.html та зі сторінки Сергія Воронцова у ФБ. 
 
На зображенні може бути: книга
 
На зображенні може бути: 2 людини та у приміщенні
На зображенні може бути: 8 людей, люди стоять, люди сидять та у приміщенні
На зображенні може бути: 2 людини, люди сидять та у приміщенні
На зображенні може бути: 1 особа
На зображенні може бути: 3 людини, люди сидять та у приміщенні
На зображенні може бути: 2 людини, люди сидять та люди стоять
На зображенні може бути: 1 особа та у приміщенні
На зображенні може бути: 1 особа
На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 9 людей та у приміщенні
На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять, люди сидять та у приміщенні
На зображенні може бути: 2 людини, люди сидять, у приміщенні та текст
На зображенні може бути: 2 людини, люди сидять, у приміщенні та текст
На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять, люди сидять та у приміщенні
На зображенні може бути: 1 особа та текст
На зображенні може бути: 1 особа та у приміщенні
На зображенні може бути: 4 людини та у приміщенні
На зображенні може бути: 9 людей, люди стоять, люди сидять та у приміщенні
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 4 людини
1