У Чернівцях відбувся круглий стіл за участі представників ВООЗ

У Чернівцях відбувся круглий стіл за участі представників ВООЗ

20.10.2014, 15:11

У рамках XV Конгресу Світової Федерації Українських Лікарських товариств, який 16-18 жовтня проходив у Чернівцях, відбувся круглий стіл за участю провідних спеціалістів Міністерства охорони здоров’я України, представників ВООЗ, Асоціації фахівців з формування здорового способу життя та керівників обласних Центрів здоров’я. За роки незалежності України це лише друга подібна представницька зустріч. Приводом для неї стало те, що Міністерство охорони здоров’я України разом із бюро ВООЗ в Україні при підтримці Швейцарської агенції розвитку та співробітництва буде реалізовувати проект "Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні".

Мета проекту полягає у підтримці дій держави і суспільства щодо профілактики неінфекційних захворювань, формування системи громадського здоров'я, забезпечення пріоритетності профілактичного напрямку у діяльності вітчизняної галузі охорони здоров'я та створення реальних передумов для покращення медико-демографічної ситуації в Україні. У зв’язку з цим зростає роль Центрів здоров’я як одних із основних закладів з реалізації політики у сфері профілктики неінфекційних захворювань, підвищення рівня знань, інформованості та практичних навичок з ведення здорового способу життя у населення.

На відкриття засідання завітав заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА – начальник управління ресурсного та організаційного забезпечення і контролю Юрій Лесюк. Він привітав присутніх та відзначив важливість обговорюваної теми.

Як підкреслила представник бюро ВООЗ в Україні Наталія Король, реалізація проекту триватиме до 2020 року, його кінцевим завданням є зниження на чверть смертності, інвалідності та захворюваності, пов’язавної з НІЗ, а першочергово ВООЗ допоможе нашій державі розробити власний Національний план дій боротьби з неінфекційними захворюванями. Вона також поінформувала присутніх про реалізацію стратегічних напрямків нової європейської політики «Здоров’я – 2020» щодо боротьби з неінфекційними захворюваннями в Україні, розповіла про основні складові підходу у боротьбі з неінфекційними захворюваннями.  

Опісля з доповідями виступили головний спеціаліст МОЗ України з дієтології Олег Швець («Національний план дій боротьби з неінфекційними захворюваннями в Україні») та представник ДУ «Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України» Марина Шевченко («Реалізація стратегічних напрямів нової європейської політики «Здоров’я  - 2020» щодо боротьби з НІЗ в проекті концепції побудови нової національної системи охорони здоров’я України»).

Жвавим обговоренням супроводжувався ряд виступів керівників центрів здоров’я з різних областей України. За круглим столом вони не тільки обговорили майбутні напрямки роботи, а й поділилися вже напрацьованим досвідом.

1