У Чернівцях відбулася презентація кампанії 'Відкриваємо двері дітям'

У Чернівцях відбулася презентація кампанії "Відкриваємо двері дітям"

18.12.2014, 23:26

17 грудня у Чернівцях представник благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні Катерина Чельцова презентувала на зустрічі з журналістами Громадянську кампанію «Відкриваємо двері дітям», яка впроваджується в 12 країнах Європи і спрямована на повну деінституціалізацію інтернатів з переходом до системи виховання дітей у сім’ї та громаді. В ході зустрічі було розкрито проблему травматичного та безособистісного виховання в інтернатних закладах і необхідності реформування системи захисту дітей.

 Сьогодні  десятки тисяч дітей в Україні зростають в інтернатах. Для більшості українського суспільства така ситуація є прийнятною – діти під наглядом, мають дах над головою та забезпечені мінімумом необхідного. Суспільство не замислюється над тим, якими руйнівними є наслідки виховання в інтернатах. Кожні 3 місяці перебування дитини в інституції спричиняють затримку її фізичного розвитку на 1 місяць, 28% дітей мають затримку емоційного розвитку, а 32 % – затримку розумового розвитку. Інституційний догляд передбачає замкнене коло спілкування та ізоляцію дитини від громади, ігнорування її індивідуальних потреб, підвищений ризик насильства над дитиною зі сторони однолітків та персоналу, відсутність формування правильних життєвих орієнтирів через відсутність близьких людей, які б могли стати вдалим прикладом для наслідування. Згідно з дослідженнями, тільки 10 % дітей з інтернатів згодом повністю інтегруються у суспільство. Лише зростання в сім’ї є запорукою нормального повноцінного розвитку дитини. Тому головним завданням суспільства і держави є підтримка сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та мотивація їх не відмовлятися від виховання своїх дітей.

В Україні понад 80 000 дітей зростають в інтернатах і понад 8 000 втрачають сім'ю щорічно. Метою кампанії «Відкриваймо двері дітям» є підвищення поінформованості суспільства про шкоду і неприйнятність зростання дітей в інтернатах та про існуючі альтернативи; досягнення прогресу в ухваленні політичних рішень і законодавства щодо здійснення переходу від інституційного догляду до системи, яка забезпечує виховання дітей у сімейному середовищі та стимулює розвиток послуг з підтримки дітей і сімей в громадах; а також розвиток спроможності фахівців соціальної сфери та неурядових організацій щодо впровадження деінституціалізації. Варто уже сьогодні робити певні зміни, аби виховувати здорове і щасливе молоде покоління, що є основою успішного громадянського суспільства.

Ознайомитися з кампанією «Відкриваємо двері дітям» більш детально можна на офіційному сайті http://www.openingdoors.org.ua/.

1