У Чернівцях відбулася прем'єра 'Срібного павука'

У Чернівцях відбулася прем'єра "Срібного павука"

18.05.2014, 20:59

У Чернівцях відбулася прем'єра "Срібного павука". Враження позитивні. Здивувало (в хорошому сенсі), що режисер Людмила Скрипка так близько передала сюжет оригіналу Василя Кожелянка. Це мало бути складно. Особливо містичне начало книги. Та й загалом весь роман не надто театральний. Чесно кажучи, припускав, що пані Людмила Скрипка пожертвує містикою задля розваги й видовища. Однак помилився.

Ну, а трактування образів і мотивів поведінки героїв, звісно, вже її власні. І це якраз той випадок, коли це на користь літературному твору. Пані Людмила ввела ту чернівецьку історію, яка сама по собі цікава, не лише в світовий історичний контекст, але й загальнолюдський. Дійство вражає масштабністю охоплення місця і часу. Кілька десятиліть з життя пересічних людей, які випадково перетнулися в Чернівцях, виростають у спробу потрактувати вічні проблеми всього людства.

Про перегуки з нашим часом мовчу, щоб не розкривати інтриги.  Це ризикований експеримент. Але театр має відповідати на виклики часу, а не жити своїм відособленим життям. Тут маємо якраз такий випадок. Можливо, з часом фінал трансформується, стане менш злободенним. Проте це не змінить загальнолюдського звучання постановки.

Українці (Кароль Штефанчук) загалом і Чернівці зокрема взагалі вийшли такими собі володарями містичного ключа до вселенських духовності й мудрості. Любовний трикутник героїв Анни Моргунової, Назара Кавулича і Олексія Надкерничного - окраса всього дійства, як і вони самі. Дуже виріс Леончик. Просто любо глянути. Висновок: дивитися варто. Можливо кілька разів:)

Зал був повний. Квитки розкупили задовго до прем'єри.

Серед глядачів було чимало відомих чернівчан: у партері - батьки прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, у ложі за партером - в.о.мера Чернівців Ярослав Кушнірик. У сусідніх ложах-бельєтаж заступник голови Чернівецької обласної ради  Валентин Маніліч і депутат Чернівецької міської  ради, кандидат на посаду Чернівецького міського голови Олексій Каспрук.

Фото Віталії КОЗМЕНКО

1