У Чернівцях відбудеться всеукраїнська акція “Ні! Виборам за законом Януковича”

У Чернівцях відбудеться всеукраїнська акція “Ні! Виборам за законом Януковича”

13.05.2018, 17:06

15 травня о 9.00 перед стінами Чернівецької ОДА відбудеться Всеукраїнська акція на підтримку виборчої реформи.

Вимога одна – скасувати виборчий закон Януковича та ухвалити Виборчий кодекс, що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Виборча реформа – запорука якісного оновлення політичної еліти в Україні, важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Президента Петра Порошенка.

В акції братимуть участь громадськість та представники політичних партій.

В акції братимуть участь:

Свободівці Буковини спільно з представниками демократичних сил вимагають проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими списками
 
 Сьогодні, 14 травня, у Чернівцях за участю представників демократичних партій та громадських організацій відбулась прес-конференція щодо проведення 15-17 травня Всеукраїнської акції на підтримку нового Виборчого кодексу, який ухвалений у першому читанні та можливості проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Як відомо, у 2011 році В. Янукович і «Партія регіонів» повернули «мажоритарку», щоб отримати парламентську більшість після виборів до Верховної Ради-2012.
 
На жаль, виборчі правила Януковича діють і досі: 225 депутатів ми обираємо за закритими партійними списками і 225 депутатів - на мажоритарних округах. В результаті маємо: 1. - частину «прохідних» місць у списку лідери або власники партій продають, 2. - кандидати не працюють з виборцями напряму, а перемагають завдяки рекламі партії на телебаченні. 3. - більшість кандидатів – кияни, які не відстоюють інтереси громадян всієї країни.
 
Для того, щоб змінити систему влади та запровадити в Україні засади правової держави, представники  демократичних партій вкотре вирішили нагадати теперішній владі, що вона не виконує своїх же обіцянок, а якщо щось і робить, то лише під тиском суспільства. Так, у листопаді минулого року внаслідок кількатисячних акцій протесту Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект виборчого кодексу. Депутати подали до нього рекордну кількість поправок - понад 4000. На жаль, Комітет з питань правової політики та створена при ньому робоча група саботують виборчу реформу, наразі не пройдено 10% правок.
 
Отож, щоб примусити владу  скасувати ганебну виборчу систему Януковича, 15-17 травня тисячі громадян вийдуть на площі по всій країні і вимагатимуть обіцяного - ухвалення у другому читанні проекту виборчого кодексу №3112-1, що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.
 
- Всі ми – і суспільство, і представники політичних партій бачимо  наслідки змішаної виборчої системи в Україні, яка була впроваджена під час правління екс-президента Януковича, але ми не усуваємо причини. А причина – це є представники олігархічних кланів, які маніпулюють владою, суспільством, засобами масової інформації і мають можливість далі розвиватись  у нашій державі. Тому зміна виборчого законодавства –- вкрай необхідна, про що ВО «Свобода» і наполягала й раніше, - до революції Гідності, у 2014 році і зараз. Народні депутати-свободівці ще у 2014 році зареєстрували відповідні законопроекти. Ті протестні акції, які відбуватимуться завтра, 15 травня,  у Чернівецькій області та по всій Україні, і 17 травня у Києві, ВО «Свобода» всебічно підтримує і готова в цьому плані й далі співпрацювати з іншими демократичними силами, - зазначив голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталій Мельничук.
 
 Разом з тим як зазначив керівник ВО «Свобода» у Чернівецькій області, вагомим кроком до вирішення цього питання, а також подолання корупції та знищення олігархату в Україні, є запропонований свободівцями «Антиолігархічний пакет докорінних перетворень». Через органи місцевого самоврядування та громадське обговорення свободівці пропонують підтримати цей пакет законопроектів та прийняти його у Верховній Раді України.
 
Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО "Свобода"

 За додатковою інформацією звертайтесь до представниці ГО «ЦентрUA» у Чернівецькій області –  Ольги Обершт, 0954879100

 Довідково. У 2018 році Україна нарешті отримала шанс запровадити реальну виборчу реформу – змінити та уніфікувати правила гри для виборів усіх рівнів. Реформа може початися з наступного виборчого циклу, якщо Верховна Рада ухвалить проект Виборчого кодексу (3112-1), який вже пройшов перше читання. Кодекс передбачає запровадження пропорційної системи з відкритими списками на парламентських і частині місцевих виборів, що обіцяли більшість фракцій, представлених у Парламенті, і що закріплене як зобов’язання у Коаліційній угоді.

Джерело: http://info-key.com

1


КОМЕНТАРІ (1)

ольга пускай едет в свою новоселицу.тут ей нечего делать.достали!

avatar

игорь

13 травня 2018 17:57