У Чернівцях відбудеться дискусія «Альтернативна історія – втрачені можливості чи пошук стратегій?»

У Чернівцях відбудеться дискусія «Альтернативна історія – втрачені можливості чи пошук стратегій?»

22.10.2021, 14:39

У місті книжок і книжників шукатимуть відповідь на питання, чим є альтернативна історія – втраченими можливостями чи пошуком стратегій? 

29 жовтня у «Коворкінг-центрі Вірменська, 14» (приміщення Обласної науково-методичної бібліотеки, що по вул. Вірменській, 14, 2 поверх) відбудеться дискусія на тему «Альтернативна історія – втрачені можливості чи пошук стратегій?» Учасники: Олександр Бойченко, Роман Дзик, Максим Дупешко, Ігор Сілівра, Юрій Чорней. Модерування: Світлана Вардеванян.

Початок о 18:30.

Дискусія ініційована командою Літературної премії імені Василя Кожелянка. Це третій захід із запланованих у межах реалізації комунікаційної стратегії премії, яка, нагадаємо, складається із двох основних номінацій: 1. «Срібний павук»: найкраща книга, яка осмислює Чернівц (беруть участь книжки будь-якого роду, жанру, крім наукових, видані впродовж 2020–2021 років); 2. «Homo Ludens»: тексти малої прози, створені у жанрі альтернативної історії та/або ретропрози.

Мета цієї зустрічі – привернути увагу до Літературної премії імені Василя Кожелянка, акцентувати на популярному нині літературному жанрі альтернативної історії, нагадати, що основоположником цього жанру в українській літературі є чернівчанин Василь Кожелянко, простежити розвиток традиції творення текстів у жанрі альтернативної історії, зокрема у Чернівцях: у нашому місті не лише були, але й зараз є автори, які пишуть прозу в жанрі альтернативної історії. Зосередимось також на проблемах, які є важливими не тільки для літературного сьогодення. «Чому з’явилася потреба літературної ревізії української історії?», «У чому користь, а в чому небезпека появи різних версій минулого, теперішнього, майбутнього?» – ці та інші запитання з поля альтернативістики все наполегливіше вимагають проговорення в публічному просторі. Організатори переконані, що такі дискусії спонукатимуть до розвитку літературного жанру альтернативної історії, зроблять для потенційних учасників більш прозорими критерії відбору кращих текстів малої прози в зазначеному жанрі, мотивують гравців книжкового ринку до участі у конкурсі на здобуття Літературної премії імені Василя Кожелянка, зокрема у номінації «Homo Ludens».

Захід відбуватиметься офлайн, з дотриманням усіх епідеміологічних вимог. Трансляцію дискусії можна буде також переглянути онлайн – на фейсбук-сторінці Літературної премії імені Василя Кожелянка.

Нагадаємо також, що до 31 грудня триває прийом заявок на участь у конкурсі на здобуття Літературної премії імені Василя Кожелянка. З детальнішою інформацією можна познайомитися, перейшовши за посиланням: http://lsd.co.ua/literaturna-premiya-imeni-vasylya-kozhelyanka-start/

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Інга Кейван – керівниця проєкту

Світлана Вардеванян – кураторка проєкту

1