У Чернівцях вдруге за один рік подорожчала вода: німці продовжили співпрацю з Проданом щодо модернізації водопостачання

У Чернівцях вдруге за один рік подорожчала вода: німці продовжили співпрацю з Проданом щодо модернізації водопостачання

12.09.2018, 13:29

У Чернівцях водопостачання та водовідведення дорожчає менше, ніж на гривню за кубічний метр.

Про це йдеться у роз’ясненнях, які оприлюднила прес-служба комунального підприємства "Чернівціводоканал".

Зазначається, що з 12 вересня 2018 року холодна вода для мешканців багатоповерхівок подорожчала на 78 копійок за 1 м3 і коштує 15 гривень 79,2 копійки (було 15 гривень 01,2 копійки) , для власників приватного сектору та юридичних осіб – на 56,4 копійок за 1 м3 і коштує 14 гривень 50,8 копійок (було 13 гривень 94,4 копійки).

Про це повідомила газета "Урядовий кур’єр" з посиланням на постанову НКРЄКП від 04.09.2018 № 957 "Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141" та Постанову Комісії від 04.09.2018 року № 958 "Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868".

Як у Чернівцях змінилися тарифи на воду: у водоканалі пояснили

Як у Чернівцях змінилися тарифи на воду: у водоканалі пояснили


У роз’ясненні до постанови зазначається, зокрема, що вартість водопостачання та водовідведення у м. Чернівці була переглянута у зв’язку з:

1. Підвищенням вартості реагентів, у середньому вони здорожчали на 36,49% з останнього перегляду тарифної сітки

2. Збільшилися витрати, пов'язані зі сплатою податків, зборів та інших передбачених законодавством обов'язкових платежів, зокрема, у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України:

- на 35,46% з централізованого водопостачання, 

- на 9,24% з централізованого водовідведення.

3. Зростанням витрат на закупівлю електричної енергії, за рахунок зростання вартості електричної енергії, що передається на 1 класі напруги на 11,49%, та що передається на 2 класі напруги на 10,80%. При цьому заплановані фізичні обсяги (кВт) використання електричної енергії не змінилися відносно діючої структури тарифів: - на 11,30% з централізованого водопостачання, - на 12,41% з централізованого водовідведення. 

4. Збільшенням оплати праці: 

- на 25,25 % з централізованого водопостачання;

- на 26,20 % з централізованого водовідведення. Заробітна плата врахована до тарифів в установленому порядку із забезпеченням мінімальної заробітної плати та інших гарантій з оплати праці, передбачених законодавством, з урахуванням положень генеральної та галузевої угод, колективного договору;

КП "Чернівціводоканал" неодноразово проводило відкриті громадські слухання, про що було заздалегідь повідомлено на сайті та facebook сторінці підприємства, інших ЗМІ. 

Загалом вартість водопостачання та водовідведення у Чернівцях збільшилась на 4% для приватного сектору та юридичних осіб, на 5,2% для мешканців багатоквартирних будинків. 

Це вже друга зміна тарифів на воду у цьому році, попереднє відбулось 16.03.2018 року. Тоді були затверджені тарифи 15,012 грн за 1 м3 для жителів багатоповерхівок та 13, 994 грн за 1 м3 для приватного сектору та юридичних осіб.

ДОВІДКОВО: 

В рамках робочої місії німецького державного банку розвитку (KfW) у складі Анни Ширмер, старшого проектного менеджера (LEd 4) з міського та регіонального розвитку по Східній Європі, Кавказу та Центральній Азії; Лутца Хорн-Хааке, директора Київського офісу KfW; Віталія Шмериги, проектного координатора KfW в Україні відбулася зустріч із секретарем Чернівецької міської ради Василем Проданом.

Під час зустрічі обговорено хід впровадження проекту «Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія 1».

Представники німецького банку позитивно оцінили стан виконання заходів першої стадії проекту.

Секретар Чернівецької міської ради Василь Продан та старший проектний менеджер KfW Анна Ширмер заявили про готовність щодо впровадження другої та третьої стадій проекту, а також визначили спільні наступні кроки.

Довідково: Проект модернізації водопостачання Чернівців, який реалізується за кредит німецького державного банку розвитку (KfW) під гарантії урядів України та Німеччини, передбачає реконструкції водозаборів, станції водоочистки, резервуарів питної води, заміну аварійних ділянок Дністровського водогону та розподільчих водопровідних мереж, модернізацію насосного обладнання, зонування тиску, низку заходів з оптимізації управлінських процесів на КП «Чернівціводоканал».

http://chernivtsy.eu/

1