У Чернівцях вже утворилися черги за померлими: нинішня влада зі своїм новим КПК не дає по-людськи поховати людину

У Чернівцях вже утворилися черги за померлими: нинішня влада зі своїм новим КПК не дає по-людськи поховати людину

29.11.2012, 00:18

Щоби забрати тіло з моргу, родичам померлих іноді доводиться чекати по кілька діб, про це кореспонденту molbuk.com розповів начальник обласного бюро судово-медичної експертизи Віктор Бачинський. До цього призвели зміни у Кримінально-процесуальному кодексі. Згідно із статтею 238, всі померлі підлягають судово-медичному дослідженню, незалежно від причин смерті.

- До офомлення похованння залучено три служби міліція, прокуратура та судово-медична експертиза. Поліклініки тепер свідоцтво про смерть не видають. Але єдиного наказу досі немає, - каже Віктор Теодосович. - Після розтину родичі померлого повинні отримати дозвіл прокурора і лише тоді видається тіло. Це особливо накладно людям із села, бо оформити всі документи впродовж одного дня складно. З дня на день чекаємо нових наказів, які уточнять наші дії. Замість того, щоби відпрацювати все завчасно, почали робити це лише зараз. І поки що ми працюємо за статтею 238.

- Хоча схема більш-менш налагоджена, але є випадки, коли людям доводиться чекати на тіло померлого по дві доби, - продовжує Віктор Теодосович. - У нас у кілька разів збільшилося роботи. Якщо раніше у морзі досліджували 4-5 тіл на добу, то тепер - по 15.

"Дозвіл на поховання на Буковині надаватимуть в найшвидші терміни, - пообіцяв під час прес-конференції 27 листопада прокурор Чернівецької області, Петро Коваль. Він дав прес-конференцію за підсумками 2012-го року та поділився своїми думками стосовно нового кримінального кодексу. 

Вісім днів правоохоронці послуговуються новим кримінально-процесуальним кодексом. Він набув чинності 20-го листопада. Немалих змін зазнала робота прокуратури. Декотрі нововведення вже встигли викликати чимало нарікань. Чи не найбільше - норма, за якою родичі мають отримати обов'язковий дозвіл з прокуратури перед похованням померлого. 

- Моя вказівка всім прокурорам: розтин зроблений померлої людини в морзі, негайно давати дозвіл на поховання. Не чекати, поки будуть проведені експертизи, оформлені належним чином документи, акти направлені в прокуратуру - це дуже великий проміжок часу, це, м’яко кажучи, не по-людськи, - сказав Петро Коваль, прокурор Чернівецької області.

Нинішня влада зі своїм новим КПК не дає по-людськи поховати людину

— Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який вступає в дію 19 листопада, надзвичайно ускладнює процедуру видачі померлої людини родичам для поховання, — заявляє народний депутат Геннадій Москаль. — У кодексі є ст.238 — “Огляд трупа”. Який відтепер проводиться обов’язково слідчим або прокурором та судмедекспертом. Після огляду труп підлягає обов’язковому направленню на судмедекспертизу для встановлення причини смерті. Померлого видають родичам тільки з письмового дозволу прокурора і тільки після проведення експертизи та встановлення причини смерті. Хто написав цей маразм, зараз встановити неможливо. Але керівники правоохоронних органів на координаційній нараді з участю президента про це чомусь скромно промовчали.

Наведу кілька цифр. За даними Держкомстату, за вісім місяців в Україні померло близько 500 тисяч людей. Штат судмедекспертів на сьогодні складає 1623 чоловік (це десь 70% від передбаченого штату, є значний некомплект). Кількість слідчих в Україні — 12 тисяч при некомплекті 10%. Як при такій кількості судмедекспертів і слідчих можна оглянути кожен труп, після цього провести судмедекспертизу, встановити причину смерті, потім написати акт, який необхідно направити прокурору, а той уже має видати письмовий дозвіл на видачу померлого родичам! Добре відомо, що уточнення причини смерті іноді може зайняти близько місяця.

Раніше довідки для поховання видавали лікарі, а судмедекспертиза проводилася тільки в тих випадках, коли були ознаки насильницької (неприродної) смерті.

При цьому експертиза могла тривати скільки завгодно, а тіло видавали родичам одразу після розтину.

Тепер дотримання букви нового КПК призведе до повного колапсу. Кількість судмедекспертів та слідчих необхідно збільшити в десять разів. Крім того, нова процедура видачі тіла родичам викличе протест мусульманської громади, яка за своїми релігійними звичаями має поховати померлого протягом 24 годин із моменту смерті, ще до заходу сонця. Новий КПК фактично перетворює прокуратуру в похоронне бюро.

Частково використано матеріали citi.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (4)

Вот балбесы! Самим слабо встать в очередь что-бы похоронить своих родных и близких?

avatar

АнтиМаразматик

29 листопада 2012 11:03

avatar

Stephan Christian

14 лютого 2013 13:08

avatar

Сергій Воронцов

14 лютого 2013 14:39

avatar

Stephan Christian

14 лютого 2013 18:03