У Чернівцях вдихнули життя в пластилінову жінку

У Чернівцях вдихнули життя в пластилінову жінку

13.05.2013, 19:49

У Центрі культури «Вернісаж» 10 равня  2013 року відбулося відкриття  виставки  австрійських митців Юдіт Лави та Каролін  Гайдер, яка проводилася в рамках партнерських стосунків м.Чернівців з містами – побратимами, з м.Клагенфуртом , федеральна земля Карінтія, Австрія.

Виставка організована Чернівецькою міською радою та урядом федеральної землі Карінтія.

На відкритті виставки виступили :

-         Удо Пушніг – координатор регіонального партнерства уряду Карінтії;

-         Крістіан Калтенегер – заступник начальника управління культури крайового уряду Карінтії;

-         Сергій Осачук – представник Чернівецької міської ради;

-         Лариса Канюка – директор Центру культури «Вернісаж».

                   Австрійські митці представили  жанри сучасного мистецтва – перфоманс, інсталяції, відео – арт. Творчість випускниць Віденської художньої академії , художниць Юдіт Лави та Каролін Гайдер позначена постмодерні- стичним художнім мисленням та цікавими творчими пошуками в царині сучасного мистецтва.

         Кароліна  Гайдер інтерпретує  твори мистецтва методом згинання. Вона представила зігнуті репродукції  фотографій українського фотографа Євгена Рубіна, який  1927 року емігрував до Берліну. Таким чином зображення подається фрагментарно  і  створюється нова реальність. Музичний твір Йозефа Гайдна  прочитаний із зігнутої  партитури, виконала артистка Чернівецької обласної філармонії Світлана Бардаус . На відкритті виставки прочитано зігнутий мистецтвознавчий текст про творчість художниць.  Гра на фортепіано та читання тексту відзняті на відео  і транслюються на екранах, представлених в експозиції виставки.

          Юдіт Лава вдихнула життя в пластилінову фігуру жінки, яку назвала Лілі. У фотографіях Лілі вона передає емоції – радість, біль, гнів; у створеному фільмі передає повсякденне життя героїні.  В експозиції виставки подано інтер’єр  помешкання Лілі у якому  відвідувачі виставки можуть побачити фрагменти життя пластилінової фігури.  Художниця Юдіт Лава слідкує за українською групою FEMEN , діяльність якої  її палко цікавить.

         Виставка викликала  велику зацікавленість шанувальників сучасного мистецтва.

  Мистецтвознавець, директор Центру культури «Вернісаж»   Лариса Канюка

 

1