Листівки громадського руху ЧЕСНО суд у Чернівцях визнав агітаційними матеріалами і оштрафував хлопця

Листівки громадського руху ЧЕСНО суд у Чернівцях визнав агітаційними матеріалами і оштрафував хлопця

26.10.2012, 14:25

Шевченківський районний суд міста Чернівці визнав листівки руху ЧЕСНО «друкованими матеріалами передвиборної агітації» і притягнув за їх розповсюдження активіста руху ЧЕСНО до адміністративної відповідальності (рішення суду у додатку). Як повідомляється на сайті руху ЧЕСНО (http://www.chesno.org/events/594/): «Листівки руху ЧЕСНО не є засобом передвиборної агітації у значенні положень Закону України «Про вибори народних депутатів України» (ст. 68)…»

Нагадаємо, що ввечері 25 жовтня співробітниками міліції було затримано активіста ЧЕСНО за те, що на листівках (див. додаток, файли - DSC_0389.JPG, DSC_0390.JPG), які розповсюджував юнак-волонтер, були відсутні відомості про тираж та замовника. Заступник начальника Шевченківського РВ УМВС Сергій Антонюк повідомив присутнім біля райвідділу громадським активістам та журналістам, що волонтера ЧЕСНО «беркутівці не затримували, а запросили для дачі пояснень» (http://oporacv.org/u-militsijh-zaprosyly-hloptsya-yakyj-rozdavav-lystivky-chesno/). Хлопця того ж вечора випустили з міліції, проте, вже зранку до його помешкання завітали міліціонери, які запропонували йому підписати протокол про адміністративне правопорушення, що він і зробив (http://www.chas.cv.ua/index.php?newsid=7568).

У Чернівцях у райвідділок міліції «запросили» хлопця, який роздавав листівки руху ЧЕСНО

Про те, що у Чернівцях ввечері 25 жовтня співробітниками міліції було затримано активіста ЧЕСНО та доставлено його до Шевченківського районного відділку міліції, ОПОРУ повідомив телефоном представник ЧЕСНО Михайло Шморгун. Підставою для «затримання» стало те, що на листівках (див. додаток, файли - DSC_0389.JPG, DSC_0390.JPG), які розповсюджував юнак-волонтер, начебто були відсутні відомості про тираж та замовника. Представники ОПОРИ негайно вирушили до райвідділу міліції, де вже зібралися громадські активісти та місцеві журналісти. До присутніх вийшов заступник начальника Шевченківського РВ УМВС Сергій Антонюк, який повідомив, що волонтера ЧЕСНО «беркутівці не затримували, а запросили…».

Деталі на відео з місця подій: http://youtu.be/I47DKqtk-SY

 

Як повідомляється на сайті ЧЕСНО (http://www.chesno.org/events/594/): «Листівки руху ЧЕСНО не є засобом передвиборної агітації у значенні положень Закону України «Про вибори народних депутатів України» (ст. 68), водночас поширити їх рекомендовано до 23:59 26 жовтня, як того вимагає чинний закон про вибори».

Чернівецьке представництво ОПОРИ висловлює стурбованість з приводу даного інциденту та висловлює сподівання, що даний випадок із волонтером громадського руху так і залишиться єдиним таким випадком на теренах Чернівецької області.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

 

Заява Чернівецької коордради Руху ЧЕСНО  з приводу затримання активіста

Громадські активісти та журналісти зберуться під прокуратурою  для написання колективної скарги з приводу протиправних дій міліції

Чернівці, 25 жовтня – працівниками спецпідрозділу МВС "Беркут" був зупинений 18-річний активіст Громадянського руху ЧЕСНО Петро ГАЙДАЩУК, який розповсюджував інформаційні листівки із результатами громадського аудиту кандидатів у депутати. 

Причиною затримання беркутівці назвали відсутність на інформаційних матеріалах відомостей про наклад*.

Активіста ЧЕСНО було доправлено у райвідділ Шевченківського УМВС Чернівців. Одразу після затримання біля райвідділу УМВС зібралось близько 20-ти громадських активістів, депутати обласної та районних рад та журналісти. Працівники райвідділу перешкоджали роботі журналістів, забороняючи їм бути присутніми в приймальні. За словами представників коордради руху ЧЕСНО в Чернівцях, журналістів виганяли з відділку "копняками"; депутатам, журналістам та громадським активістам не давали можливості ознайомитися з журналом реєстрації, що містив записи про прибуття до відділу.

Невдовзі під тиском громадськості працівники МВС відпустили Петра ГАЙДАЩУКА.

Завтра, 26 жовтня, об 11:00 біля приміщення Обласної прокуратури (вул. Кордуби, 21) учасники руху ЧЕСНО, представники громадських організацій та журналісти звернуться зі скаргою щодо протиправних дій працівників Шевченківського РВ УМВС.

* Інформаційні матеріали руху ЧЕСНО не є засобом передвиборної агітації у значенні положень ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Громадянський рух ЧЕСНО не спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію. Діяльність Руху спрямована на забезпечення виборцям можливості доступу до різнобічної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору (ст. 63 ЗУ “Про вибори народних депутатів України”).

Прес-офіс Координаційної ради Громадянського руху ЧЕСНО у Чернівецькій області

Коментар заступника начальника Шевченківського РВ УМВС

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UHKllC_F19w

Повний запис історії (з двох частин по 10 хв.)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KtSrLiX31FA

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fQgYCkeypoA 

1