У Чернівцях триває битва соціологів

У Чернівцях триває битва соціологів

02.11.2012, 01:47

Битва соціологів у Чернівцях продовжується. В прес-клубі реформ відбувся брифінг представників однієї із соцслужб, що протягом виборчої кампанії відслідковувала електоральні настрої чернівчан. Соціологічні дослідження напередодні виборів були односторонніми та неадекватними. Про це заявляють представники кафедри соціології ЧНУ. За словами професора Віталія Докаша, - дані різних соціологічних служб суттєво відрізнялися. Це було і під час виборчої кампанії, це показали і результати екзит-полів. Не сумнівається соціолог в об"єктивності досліджень, які виконувалися на замовлення ГО "Знання". Нагадаю, згідно даних цього екзит-полу, кандидати по чернівецькому округу Федорук та Михайлішин набрали відповідно 57 та 27 відсотків. Результати ж ЦВК зафіксували падіння рейтингу в першого та вищий відсоток в другого.

Віталій Докаш, соціолог: "Давали показники за тими думками населення, про які говорили вони. Так, можливі фальсифікації. Тому ми не відкидаємо фальсифікації. Але те, що вплив відповідний був, то є відповідна динаміка".

Змушує задуматися над такою ситуацію і статистична похибка в інших кандидатів та партій. Так, в лідерів перегонів по всіх округах офіційні дані ЦВК відрізняються суттєво від даних екзит-полу. Соціолог Олександр Якимчук не розуміє в чому справа.

Олександр Якимчук, соціолог: "Два кандидата перевищили норму. Як перевищили, - це питання не до соціологів. Теорія нам каже, що перевищити неможливо. Яким чином, кожен сам може дійти висновків, як могло таке відбутися".

Кандидат в народні депутати по 201 округу Микола Федорук, який згідно попередніх результатів ЦВК перемагає на виборах, образи на тих соціологів, які свідомо применшували його рейтинги не тримає. Каже, - виборці розставили все по своїх місцях.

Микола Федорук, кандидат в народні депутати: "Я не вірив тим дослідженням, які були в інших соціологів. Не повірили йому і багато спостерігачів. Соціологія - це наука, якщо нею користуються професійно підготовлені люди".

Микола Федорук також закинув деяким ЗМІ, що вони публікували соціологічні дослідження однобоко та не в повному обсязі. Зокрема, дослідження ГО "Знання" напередодні виборів озвучувалися лише частково, а дослідження консорціуму "За чесні вибори" публікувалися скрізь без обмежень.Насамкінець, соціологи від "Знання" зауважили, що в підсумку саме їх дослідження виявилися найбільш об"єктивними та найближчими до офіційних результатів ЦВК.

Олександр Коркоїл. Телеканал «Чернівці».

Джерело: mtrk.com.ua

1