У Чернівцях третю добу не можуть з'ясувати точну причину пожежі у COVID-лікарні

У Чернівцях третю добу не можуть з'ясувати точну причину пожежі у COVID-лікарні

02.03.2021, 08:58
У Чернівцях вже третю добу поспіль не можуть з'ясувати остаточну причину пожежі у міській лікарні №1, яка призвела до загибелі двох пацієнтів.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла начальниця управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я Чернівецької міської ради Наталя Калмикова.

"Сьогодні була нарада у губернатора за участі всіх причетних служб: і поліція, і ДСНС, і медичні працівники, і головний лікар. На даний час ще не було точної інформації щодо причини пожежі, поліція ще не надала нам інформацію. Також поки ми не маємо точної причини смерті пацієнтів, висновків ще не надійшло", - сказала керівниця медицини міста.

За її словами, у Чернівцях почала працювати робоча група з розслідування причин пожежі у лікарні та правильності дій медичного персоналу під час цього випадку.

"Медперсонал знаходився на тому ж поверсі. Річ у тому, що в них була встановлена нова сучасна витяжка і вона так спрацювала, що в коридорі не було чути диму. До того ж пацієнти перебувають в закритих палатах, двері зачинені, це ж ковідне, інфекційне відділення. На поверсі постійно перебувала медсестра, вона була в палаті поруч, але не чула запаху диму. Медсестра, яка була поруч через стіну, почула лише крик", - додала Калмикова.

За її словами, у звичайний вихідний день ніхто не очікував на трагічний розвиток подій, але медперсонал першої міської лікарні спрацював  чітко та згуртовано.

«Це для нас нестандартна ситуація, у нас такого ніколи не було. Звичайно, ми відпрацьовували такий розвиток подій, але кожна ситуація специфічна по-своєму. Медперсонал 1-ої  лікарні дуже добре зреагував: і медсестри, і лікарі. Всі дуже зібрано працювали, допомагали. Оглядали усіх пацієнтів, допомагали, щоб люди не відчували страху. Ми постійно моніторили ситуацію з пацієнтами. Медпрацівники постійно перебували біля хворих і на тому поверсі,  і на інших. Був долучений персонал з інших відділень, вони прийшли на допомогу», - додала начальниця управління.

Найближчим часом в лікарні очікують, що зможуть знову проводити прийом пацієнтів у відділенні, в якому сталася пожежа.

"Сьогодні запросили представників лабораторного центру, вони мали прийти і перевірити, чи можуть працювати пошкоджені приміщення. Чи дозволяє епідрежим, чи відповідає рівень засмічення повітря. Вони повинні дати заключення. І ми, в принципі, готові запускати те відділення. Звісно, окрім тієї палати, де була пожежа, - там ще треба буде робити ремонт. А за інші палати чекаємо висновку, якщо там немає забрудненого повітря, їдкого запаху, то будемо запускати", - зазначила Калмикова.

Читайте також:  Подібне може статися ще не раз "Там запобіжники ще з 70-років минулого століття": лікар про трагедію в чернівецькій лікарні
 
"Причиною пожежі міг бути несправний кип'ятильник, а хворий, швидше за все, задихнувся без кисневої дотації, другий постраждалий помер від опіків", - чиновники
 
Один чоловік загинув, ще один зараз у реанімації через важкі опіки: Клічук заперечив, що причиною пожежі в лікарні є вибух кисневого балону чи займання елекропроводки
 
Поліцейські встановили, що загоряння, ймовірно, сталося внаслідок недотримання пожежної безпеки одним із пацієнтів у боксі відділення, де лікуються хворі на гостру респіраторну хворобу COVID-19.  
 
«Пожежа сталася або при порушенні правил використання побутових приладів самими ж пацієнтами лікарні, або ж необережне поводження ними з вогнем. Це є дві на сьогодні основні версії, які ми опрацьовуємо» - розповів Дем'ян Голянський, т.в.о. начальника Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області.
 
За вказаним фактом слідчі поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною  2 статті 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки)  Кримінального кодексу України.
 
Наразі поліцейські призначили низку експертиз для встановлення обставин виникнення пожежі.

Як повідомляв Укрінформ, 27 лютого о 13:15 у м. Чернівці по вул. Героїв Майдану, 226, в лікарні, де надають допомогу хворим на коронавірус, сталася пожежа. О 13:30 її було ліквідовано. Внаслідок даної події одна особа загинула і одна постраждала. Пізніше у реанімації помер і другий пацієнт.

За фактом недотримання пожежної безпеки одним із пацієнтів лікарні поліція Буковини розпочала кримінальне.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3199862-u-cernivcah-tretu-dobu-ne-mozut-zasuvati-pricinu-pozezi-u-covidlikarni.html та

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/tragediya-u-likarni-u-chernivcyah-rozsliduyut-pravilnist-diy-medpersonalu-69731. Сайт http://acc.cv.ua/

1