У Чернівцях теплокомуненерго з’їдає мільйони бюджетних коштів

У Чернівцях теплокомуненерго з’їдає мільйони бюджетних коштів

27.12.2018, 16:07
Центральне опалення – як валіза без ручки

Уже кілька десятків років у Чернівцях немає централізованого постачання гарячої води. Спочатку це сприймали мало не як трагедію, але з часом люди призвичаїлися, встановили бойлери чи колонки і сплачують лише за спожиту гарячу воду (вартість енергоносіїв).

Так живемо

Зараз найбільшою статтею видатків є оплата за централізоване опалення. У кого є субсидія – ті можуть гріти «вулицю», відкриваючи вікна та кватирки через спеку. Та більшість оплачує повну вартість послуг. Наприклад, вартість тепла для однокімнатної квартири у Чернівцях (33 кв. м) за листопад, коли не було особливих морозів, коштувала 700 гривень. А двокімнатна панелька також у листопаді обійшлася у майже 900 гривень. Як розповів власник квартири Володимир, у грудні, січні та лютому торік за тепло за місяць довелося платити десь по 1,6 тисячі гривень.

А не варто забувати, що у більшості регіонів країни тарифи на тепло зростуть вже від 1 січня. І їхня вартість може збільшитися майже до 25%. Як повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, вже ухвалила рішення про підвищення тарифів на тепло для 18 із 26 запланованих постачальників.

Поки у Чернівцях «все неможливо та не по правилах», інші обласні центри змогли назавжди відмовитися від централізованого опалення

Щодо Чернівців, то у КП «Чернівцітеплокомуненерго» зауважили, що це рішення НКРЕКП до них не має жодного стосунку, адже вони не є їхнім ліцензіатом. Проте підтвердили, що подали нові розрахунки за тепло до міської ради. Оскільки нові тарифи мають затверджуватися на місцях.

- Ми подали відповідні розрахунки до Чернівецького міськвиконкому. Вони мають їх розглянути і ухвалити своє рішення, - каже начальник КП «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук. – Тому коли це рішення буде ухвалено і на скільки зросте вартість тепла – наразі невідомо.

«Нє пущать» і крапка

Якщо у новобудовах передбачено індивідуальне опалення, то домогтися дозволу на встановлення обігріваючого пристрою у будинку з централізованим опаленням – практично неможливо. Вимоги були: або усім під’їздом (будинком), або стояком. Але зараз і така можливість виглядає досить примарною. Бо в Україні заборонили встановлювати у багатоповерхівках газові котли. Відповідне рішення затвердило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Як повідомив віце-прем'єр міністр Геннадій Зубко на своїй сторінці у соціальній мережі, згідно з новими державними будівельними нормами, газові побутові теплогенератори потужністю до 30 кВт можна встановлювати лише у приватних будинках та багатоквартирних житлових будинках висотою не більше трьох поверхів.

- Їхнє встановлення передбачається у приміщенні кухні висотою не менше 2,2 метра з наявністю природного освітлення (незалежно від наявності плити). В приміщеннях кухонь, інтегрованих в структуру житлової кімнати, допускається установка тільки теплогенераторів з закритою камерою згоряння, – заявив він. - Оновлення державно-будівельних норм пов'язано з частими випадками нехтування правилами встановлення і експлуатації газових теплогенераторів, які призводять до трагічних наслідків.

А можна і по-людськи

Поки у Чернівцях «все неможливо та не по правилах», інші обласні центри змогли назавжди відмовитися від централізованого опалення. Бо люди опиняються заручниками дрібного чиновника, який вирішує, коли включати тепло, скільки за нього платити, яку дотацію компанії надати, які кошти відмити тощо.

- Багато років борюся за те, щоб дозволили встановити автономне опалення в квартирі. Але тепловики та інші служби і владні структури лише виставляють нереальні вимоги, - розповідає чернівчанин Євген Коваленко. - Ба більше. Навіть встановити лічильники тепла неможливо, мовляв, це не відповідає нормам. Бо хочу платити лише за фактично отримане тепло, а не за квадратуру чи інші норми. Також нереально взагалі відмовитися від централізованого теплопостачання. Тобто людина є заручником усього цього.

Хоча реально відмовитися від централізованого теплопостачання не так складно. Головне – потрібно бажання та воля місцевої влади. Наприклад, таке вдалося ще 2011 року в Ужгороді. Місто відмовилося від котелень, а люди отримали індивідуальне опалення.


В Ужгороді давно немає «теплової примусівки»

Як розповіли нам у прес-службі Ужгородської міської ради, «протягом 2006-2010 років в Ужгороді у зв’язку із переходом більшості населення на автономне опалення, від послуг централізованого опалення було від’єднано 21667 квартир, що складало 94% від загальної кількості квартир з центральним опаленням (23050). На централізованому опаленні залишилось 1474 квартири (6%)».

- Із 474 житлових будинків, які було обладнано центральним опаленням, від централізованих мереж опалення від′єднано 406 будинків, що становило 86%. Залишилися на центральному опаленні 68 будинків (14%), - йдеться у відповіді. - Всього на балансі теплопостачальної організації КП «Ужгородтепло» станом на 2010 рік перебували 23 котельні встановленою потужністю 287,134 Гкал/год. і приєднаним навантаженням 31,534 Гкал/год., тобто потужність котелень використовували на 11%.

Відтак, через масове відключенням споживачів теплової енергії від системи центрального теплопостачання, котельні працювали в мінімальному режимі, що призводило до частих відключень котлів, порушення циркуляції, а також до аварійних ситуацій. Діючі на той час тарифи, які й так значно перевищували існуючі в інших містах держави, не покривали витрат підприємства.

Крім того, з метою зменшення невиправданих витрат енергоносіїв, зведення до мінімуму заборгованості за них, а також для оптимізації схеми теплопостачання міста шляхом відокремлення об’єктів бюджетної сфери від населення, Ужгородським міськвиконкомом була проведена робота по переведенню об’єктів соціальної сфери на автономне опалення. 

Враховуючи вищевикладене, міською радою було прийнято рішення, яким було затверджено оптимізовану схему теплопостачання міста, якою було передбачено:

- повну відмову міста від централізованого теплопостачання;

- завершення робіт по облаштуванню автономних котелень на об′єктах бюджетної сфери;

- обладнання квартир малозабезпечених громадян міста автономним електричним опаленням;

- заміну інженерних мереж газо- та електропостачання, які цього потребують у зв′язку із значним збільшенням навантаження внаслідок переходу споживачів ц/о на альтернативні види опалення.

Таким чином, за станом на 2011 рік місто остаточно відмовилось від централізованого опалення.

Ужгородці встановлювали у своїх помешканнях переважно газові котли, конвектори та електричне опалення. Діє програма, за якою за кошти міського бюджету малозабезпеченим та пільговим категоріям ужгородців надають допомогу у встановленні електричного опалення.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ


Думки вголос

 

Євген Коваленко чернівчанин, кілька років намагається відмовитися від централізованого опалення
(До редакції газети звернувся мешканець багатоповерхівки на вулиці Стасюка Євген Коваленко, який вже кілька років безрезультатно намагається відмовитися від централізованого теплопостачання. На відміну від багатьох жителів, у його квартирі в опалювальний сезон температура в квартирі сягала 30 градусів, було надзвичайно сухо і спекотно, нічим дихати. Через це траплялись захворювання дихальних шляхів, легень та шкіри.
Саме тому власники квартири вирішили відмовитись від центрального опалення і встановити автономне, але вже кілька років цього не вдається зробити).
1. Постачальники тепла лише опалюють землю, повітря і підвали. Мережа вимагає обслуговування. В якому вона стані?
2. У приватизованих квартирах хтось розширився за рахунок балконів і прибудов, деякі влаштували собі опалювальні підлоги, додаткові батареї тощо.
3. На перших поверхах розташовані магазини, ательє, майстерні, салони з прибудовами. Як наслідок - зміна системи опалення, двері постійно відчиняються, відповідно опалюється вулиця.
4. Комусь дозволили відмовитися від централізованого теплопостачання і облаштувати індивідуальне опалення. Відтак за тепло вони не платять.
А мені довелося заплатити за опалення, хоча фактично його немає. Мене позбавили можливості економити на теплі, як і багатьох інших.
З 2010 року, коли поставили лічильник, один на всіх, гріти почали занадто, намагаючись більше здерти грошей. Багато коштів витрачаю на утеплення оселі. У кімнаті 19–20 градусів тепла, в крайній - в морози до 15 тепла.
Євген Коваленко, чернівчанин, кілька років намагається відмовитися від централізованого опалення

Джерело:  https://pogliad.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-teplokomunenergo-z-yidae-milyoni-byudzhetnih-koshtiv-365356

Фото ТСН

1