У Чернівцях старшокласникам ЗОШ №2 та ЗОШ №11 нагадали про події, що сколихнули Україну і весь світ

У Чернівцях старшокласникам ЗОШ №2 та ЗОШ №11 нагадали про події, що сколихнули Україну і весь світ

19.11.2019, 09:49

 18 листопада 2019 р. о 14.00 на абонементі юнацького філіалу ЧОУНБ ім. М. Івасюка відбувся зворушливий захід – діалог–одкровення «Події, що сколихнули Україну і весь світ», присвячений Дню Гідності та Свободи.

Україна… Країна смутку і краси… Це країна, котра найбільше прагнула волі і найменше мала її. Україна – це держава, яка протягом усієї своєї історії боролася за волю, за щастя, за незалежність.

Євромайдан об`єднав весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності нашої держави. Сотні активістів Майдану пожертвували найціннішим, що у них було. Вони віддали своє життя за своїх рідних та за кожного з нас. Вони стояли до кінця, не злякавшись погроз і пострілів.
 
 
Розпочала захід ведуча бібліотекар Крістіна Олегівна Мацків повідомленням про Указ президента України від 13 листопада 2014 р., котрим з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії установлено День Гідності та Свободи, який відзначаємо щорічно 21 листопада. Вона запропонувала вшанувати полеглих героїв України хвилиною мовчання.
 
На захід завітав учасник Київського і Чернівецького Майданів, ветеран АТО, викладач предмета «Захист Вітчизни» професійного будівельного ліцею Микола Федорович Вишневський. Він поділився спогадами про буремні події Майдану і АТО. Микола Федорович висловив занепокоєність подіями сьогодення та спонукав старшокласників ЗОШ №2 та ЗОШ №11 замислитись, що таке патріотизм в дії. Враження від пережитого вилились в поетичні рядки, якими автор поділився з учнями.
 
Воїн, який захищав нашу землю від ворога на Сході, голова ГО «Чернівецька міська спілка учасників, ветеранів і інвалідів АТО та їх сімей» Валентин Ігорович Рубін розповів про бойові дії, в яких йому довелося брати участь, про побратимів і волонтерів. Ветеран закликав молодих людей бути готовими до захисту рідної землі.
 
Проникливо прозвучали пісні «Світлий ангел» і «Лист солдату» у виконанні учня ЗОШ №2 Максима Барбакара.
 
Олександр Сіньковський, учень ЗОШ №2, трепетно продекламував вірш Володимира Хлопана «Чорний сніг», присвячений подіям Майдану.
 
Зав. відділом абонемента Катерина Павлівна Сергійчук презентувала виставку-екскурс «Події», що змінили долю України». Вона подякувала всім присутнім за участь у заході і наголосила, що ми маємо пам`ятати славні і трагічні сторінки нашої історії, щоб зберегти національну гідність і віру у краще майбутнє України.
 
Вчителька української мови та літератури ЗОШ №11 Марія Іванівна Петращук-Книш висловила захоплення подвигами гостей заходу та запропонувала учням брати приклад з їх життя.
 
Світлина від BukNews.
1