У Чернівцях від вчителів чекають позиції, а від телебачення і радіо здорового глузду

У Чернівцях від вчителів чекають позиції, а від телебачення і радіо здорового глузду

20.11.2011, 15:03

 У п’ятницю 18 листопада у Народному домі у Чернівцях за ініціативи громадських організацій відбулося засідання обласного Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. в Україні, до якого увійшли провідні буковинські громадські діячі, науковці, письменники, священнослужителі, журналісти та митці. Перед початком засідання спільну молитву прочитали митрополит Буковинський та Чернівецький Данило (УПЦ КП) та митрофорний протопресвітер Валерій Сиротюк (УГКЦ).

Координатор Громадського комітету у Чернівецькій області Віктор Павлюк повідомив присутнім про мету та завдання Громадського комітету, а також ознайомив їх з проектом запланованих жалобних заходів на наступний тиждень 21-26 листопада. «Наш громадський обов’язок зробити усе можливе, щоб у ці дні буковинці разом з усіма українцями згадали невинно убієнних під час масового Голодомору 1932-1933 рр. Ініціативна група пропонує обговорити план заходів, а також заслухати пропозиції щодо звернень від Громадського комітету, зокрема, до освітян та місцевих медіа», - зауважив В. Павлюк.  Віктор Павлюк поінформував також про заходи Всеукраїнського дня пам’яті жертв Голодомору, які відбудуться у Києві 26 листопада.

Голова товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» Володимир Старик проінформував присутніх про найновіші наукові видання, в яких висвітлюються злочини тоталітарного режиму в Україні, і найбільшого з них – геноциду 1932-1933 рр.

Професори кафедри історії України Чернівецького національного університету Василь Ботушанський та Петро Брицький розповіли про свою роботу над «Національною книгою пам’яті жертв голодоморів 1932-33 та 1946-47 років, а також поділилися своїми спогадами про пережиту трагедію, причини та наслідки Голодомору для України. Голова Чернівецького обласного товариства політв’язнів та репресованих Ірина Войцеховська наголосила на важливості своєчасного інформування буковинців про проведення жалобних заходів у цей скорботний тиждень.

Обласний громадський комітет схвалив план жалобних заходів, серед яких - організація документальної фотовиставки про Голодомор в Україні в палаці «Юність Буковини», участь в поминальних молебнях в церквах області, організація та проведення виступів перед студентською та учнівською молоддю краю та участь в траурному мітингу 26 листопада 2011 року. Члени Громадського комітету прийняли звернення до освітніх закладів Чернівецької області з проханням провести «Уроки пам’яті» та до місцевих телерадіокомпаній і, зокрема,  радіостанцій, у суботу 26 листопада обмежити випуск в ефір інформаційно-розважальних програм.

З ініціативи Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років 26 листопада 2011 року відбудеться всеукраїнський меморіальний захід у Києві біля Національного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів», пройдуть вшанування у всіх містах країни. Світовий Конгрес Українців організовує заходи у столицях 32 країн.