У Чернівцях співробітники СБУ спільно з учнями, студентами та активістами влаштували екоакцію з нагоди Дня захисника і захисниці

У Чернівцях співробітники СБУ спільно з учнями, студентами та активістами влаштували екоакцію з нагоди Дня захисника і захисниці

09.10.2021, 15:09

У Чернівцях почали відзначати День захисника і захисниці: співробітники СБУ спільно з учнями, студентами та активістами влаштували екоакцію.

 Як не дивно, але ще й нині в деяких шкільних батьківських чатах у різних куточках України тривають дискусії на тему «вітаємо хлопчиків на День захисника чи ні?», а соцмережі настирливо пропонують рекламу знижок з нагоди цього свята. Перші, мабуть, не знають, що тепер це свято офіційно називається День захисників і захисниць України, адже багато жінок нарівні з чоловіками завжди брали і беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. А другі  до цих пір думають, якщо свято – то це обов’язково шкарпетки, цукерки, парфуми і таке інше.

Насправді ні. День захисників і захисниць України – це нагода згадати тисячолітню історію нашого народу та його боротьбу за незалежність. Це нагода подякувати тим, хто нині тримає для нас мирне небо. І це точно не про шкарпетки й цукерки, це – про допомогу ветеранам, про суспільну працю задля розвитку кожного села, міста, містечка, про національно-патріотичне виховання, свідомість, критичне мислення тощо.

У Чернівцях також уже розпочалися різні заходи з нагоди цього свята. Проводяться уроки, зустрічі з учасниками бойових дій, і урочистості також будуть. Одним із перших таких заходів стала екоакція у сквері по вулиці Кордуби. Ініціювало її Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області, приміщення якого розташоване поруч. Ідею підхопили чернівецькі пластуни, до них долучилися учні ліцею №5 «Оріяна», студенти медуніверситету та факультету фізичної культури та здоров’я людини Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, активісти.

На зображенні може бути: парк, трава та дерево

«Присвятили таку екологічну акцію саме Дню захисників і захисниць України не випадково. Адже захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності – основні завдання Служби безпеки України. Співробітники нашого Управління від самого початку війни на сході України перебували на передовій, виконували спеціальні завдання в районі проведення АТО/ООС, а одними із перших прийняли на себе вогонь зі зброї терористів бійці чернівецького спецпідрозділу Альфа ще на початку травня 2014 року. Загалом учасниками бойових дій є майже половина співробітників нашого Управління, - зазначає речниця СБУ в Чернівецькій області.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі

          З іншого боку скверу розташований ліцей №5 «Оріяна». Серед його випускників також є учасники бойових дій і нинішні захисники. А ще учнівський та педагогічний колектив добре відомий своєю волонтерською діяльністю й патріотичним духом. Також недалеко розташований корпус медуніверситету, тож до акції долучилися і його студенти.

Співорганізатором екоакції стали чернівецькі пластуни. І невипадково, адже національно-патріотичне та екологічне виховання, всебічний розвиток особистості є основними напрямками діяльності організації.

«У нашому Пластовому законі є точка «Пластун любить красу і дбає про неї», - розповідає голова міської організації НСОУ-Пласт Андрій Федоренко. – Ми вчимо дітей дбати про екологію і тому, що власними вчинками, власним прикладом, своєю працею маємо бути вдячні тим, хто про нас дбає. До Дня захисників і захисниць України ми проводимо свої заходи, наприклад, зустрічатимемось із учасниками бойових дій. І ця акція також, думаю, є гарною справою до свята».

          «Ми хочемо подякувати всім нашим захисникам і захисницям за те, що захищають нас і нашу землю. А ми можемо зробити цю землю трохи красивішою», - додає учасник екоакції пластун Валентин Боднарюк.

          «Найкраща вдячність – це добрі справи», - підтримує учениця Вікторія Мотуляк.

Співробітники УСБУ в Чернівецькій області забезпечили учасників акції реманентом, рукавицями, питною водою. Комунальники допомогли спецтранспортом. Є ідеї щодо подальшого облаштування цього скверу, але це плани на майбутнє. А нині всі причетні до проведення заходу вітають із прийдешнім святом – Днем захисників і захисниць України.

 

 Ольга ЛІСОВА, BukNews

На зображенні може бути: 1 особа, стоїть, на відкритому повітрі та дерево

 На зображенні може бути: 1 особа, стоїть, дерево та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: стоїть, дерево та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 1 особа, стоїть, на відкритому повітрі та дерево

На зображенні може бути: дитина, стоїть, дерево та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

1