У Чернівцях розкриють код українського національного гумору: вже завтра прем'єра легендарного 'Сватання на Гончарівці'

У Чернівцях розкриють код українського національного гумору: вже завтра прем'єра легендарного "Сватання на Гончарівці"

24.04.2015, 12:24

У суботу-неділю, 25-26 квітня 2015 р., у Чернівецькому академічному обласному музично-драматичному театрі ПРЕМ’ЄРА вистави Григорія Квітки-Основ’яненка "СВАТАННЯ НА ГОНЧАРІВЦІ".  Жанр вистави  режисер-постановник – засл. діяч мистецтв України Віталій Денисенко визначив, як музичну кумедію-лубок.  Музика - Кирила Стеценка.

- Якщо говорити про «Сватання», то важко працювати над тим, що вже ставилося не один раз, - поділився думками про нову постановку класичного твору режисер Віталій Денисенко (на фото). -  Напевно немає театру, який би не зверталися до цього матеріалу. І в цьому полягає складність. Хочеться знайти сучасний еквівалент не порушивши традицію. Дивився інколи якісь постановки і постійно намагався зрозуміти, в чому секрет успіху цього вже класичного твору? Чому його стільки років дивляться? Чому так гарно сприймають?  Тільки коли сам заглибився у матеріал, відчув те зерно українського національного гумору, яке зловив Квітка-Основ’яненко. І від цього гумору я й вирішив відштовхуватися працюючи над постановкою у чернівецькому театрі. Це гумор, можливо, трішечки простий, сільський, навіть інколи трішечки грубуватий. Це не високоінтелектуальний гумор для високого глядача чи критика. Але це той гумор, який простий як казка, але він мудрий. Навіть у грубому жарті завжди захований якийсь сенс. Це гумор-притча. І глядач відчуває цю глибину, яка  сприймається на підсвідомості. І з покоління до покоління сміються. А з дурні так довго не можна сміятися. І це суто український національний гумор. Він відрізняється від французького,  англійського чи російського. Український гумор, яким би грубим не був, завжди цнотливий, не переступає якісь межі. І мені дуже хотілося донести цю легку мудрість до глядача, такою була моя режисерська задача. Як я її разом з акторами вирішив – побачите на прем’єрі. Жанр ми визначили, як кумедію-лубок. Це легка форма з житейським змістом.  І з цього пішла сценографія, донесення змісту. 

Читайте також: 

За три дні до прем'єри у театрі зберігають інтригу щодо того, хто гратиме дурня Стецька у "Сватанні на Гончарівці"

 

 художник-постановник – засл. працівник культури України Петро Магратій

композитор-аранжувальник, диригент – Володимир Шнайдер

  хормейстер – Оксана Первова-Рошка

балетмейстер-постановник – Василь Гринюк

звукорежисер – Сергій Рошка

художник освітлення – Володимир Калінін

 На сцені Чернівецького театру – одна з улюблених класичних комедій українців. Напевно нема жодного драматичного театру, який б не мав у своєму репертуарі цієї чудової музичної комедії.

В історії Чернівецького театру вистава «Сватання на Гончарівці» була поставлена кілька разів.

Вперше показ відбувся у листопаді 1944 р. (реж. Є.Степанов, худ. О.Плаксій). Потім вистава була відновлена 1959 р., а також 1973р. у постановці В.Жихарського.

 Режисер готує два повноцінних акторських склади, задіяний оркестр та балет театру.

 У ролях: В’ячеслав Стаханов, Володимир Сурай, засл. арт. України Діна Анепська, засл. арт. України Лариса Попенко, Анна Моргунова, Сніжана Винарчук, Марічка Романова, Олексій Надкерничний, Григорій Руденко-Краєвський, засл. арт. України Богдан Братко, Микола Гоменюк, Назар Кавулич, Дмитро Леончик, Ігор Андроник, Віктор Барановський, Вадим Глазнєв, Андрій Топорівський.

 

1