Вже в четвер у Чернівцях презентують повне видання книги Вернона Кресса 'Перше життя': правда і вигадка творця чернівецького міфу

Вже в четвер у Чернівцях презентують повне видання книги Вернона Кресса "Перше життя": правда і вигадка творця чернівецького міфу

09.12.2019, 10:15

Петер Демант і Вернон Кресс: правда і вигадка творця чернівецького міфу

12 грудня у Літературному целанівському центрі (Чернівці, вул. Кобилянської, 51) відбудеться презентація книги Вернона Кресса «Перше життя. (Не)вигадана повість» («Первая жизнь. (Не)выдуманная повесть»), яка вийшла за сприяння Чернівецької міської ради в рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського. Про видання розповість його редактор та упорядник журналіст Юрій Чорней. Модеруватиме презентацію Інґа Кейван. Початок о 18:00.

Вернон Кресс – це літературний псевдонім російського письменника, громадського діяча, в’язня таборів ГУЛАГу Петера Деманта (2.08.1918, Інсбрук – 11.12.2006, Москва), дитинство, юність і молодість якого пов’язані з Чернівцями. 11 грудня минає 13 років з дня смерті цього легендарного чернівчанина, який є одним із творців чернівецького міфу. Власне, в автобіографічній повісті «Перше життя», що зображує зокрема Чернівці 20-х–40-х років ХХ століття, переплітаються правда і вигадка. І водночас це важливе свідчення про ті Чернівці, які після 1945 року зникли, а подальші долі багатьох чернівчан склалися драматично, а то й трагічно, як і самого Петера Деманта. «Його доля склалася трагічніше від тих мемуаристів, які виїхали на Захід, – говорить про автора «Першого життя» Юрій Чорней. – Бо йому довелося, як Орфею чи Овідію, залишитися жити з варварами. Він пройшов через заслання і табір, працював вантажником, і писав таємно для себе, а не для публікації. «Перше життя» рятувало його від відчаю життя наступного». Автобіографічну повість «Перше життя» Петер Демант писав паралельно з романом «Зекамерон ХХ», що в українському перекладі Оксани Пендерецької вийшла також у «Видавництві 21» (2013).

Це видання «Першого життя» вже третє, але це перше повне видання повісті, в яку увійшли нові глави із архіву автора, тому книга значно доповнить враження читачів, які вже знайомі з цією частиною творчості письменника, і відкриє багато цікавої інформації про Чернівці тим, хто познайомиться з текстом уперше.

Під час презентації йтиметься зокрема про чернівецький міф Петера Деманта, про доцільність здійснення цього видання саме російською мовою і, звісно, про неоднозначну постать самого письменника, про таємниці його життя, які він забрав із собою, залишившись яскравою і цікавою загадкою.

Книжка на сайті видавництва: http://www.books-xxi.com.ua/products/pervaya-zhizn

 За детальнішою інформацією звертайтеся: Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

1