У Чернівцях презентували книгу про утиски журналістів в Криму і закликали боротися за звільнення Семени

У Чернівцях презентували книгу про утиски журналістів в Криму і закликали боротися за звільнення Семени

24.09.2019, 15:39

Автор книги «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму» журналіст Юрій Луканов закликав повернути кримського журналіста Миколу Семену до інформаційного простору.  Це відбулося у Чернівцях, де в приміщенні обласного товариства «Знання» проходила презентація книги. 

«Семена має продовжувати фігурувати в свідомості людей як політв’язень Кремля, – сказав Юрій  Луканов. –  Він незаслужено зник з інформаційного простору. Така ситуація унеможливлює його включення до можливих списків на обмін із Російською Федерацією. Звісно, формально він не за ґратами. Але Микола Семена засуджений на два з половиною роки умовно і ще два роки йому заборонено займатися публічною діяльністю. Він не може виїхати з Криму. Навіть на лікування, якого він конче потребує, його не випустили, хоча цього вимагали ряд міжнародних організацій. Так що де факто він перебуває  у неволі. Відповідно, журналісти і правозахисники мають домагатися його звільнення».

Микола Семена є героєм книги «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму». Згідно з матеріалами видання, кримського журналіста відстежувала ціла група ФСБшників і засудили його лише за співпрацю з проектом «Крим. Реалії» Радіо «Свобода». Після цього прокуратура АР Крим, яка знаходиться на материковій частині України, висунула підозру судді підконтрольного Кремлю Желєзнодорожного суду Криму, яка засудила Миколу Семену. 

«За рік після виходу книжки ситуація зі свободою слова в Криму погіршилася, – заявив під час презентації герой книги, ведучий проекту «Крим. Реалії» Радіо «Свобода» Сергій Мокрушин. – В 2019 році було заарештовано громадських журналістів Ремзі Бекірова і Османа Аріфмеметова, оголошено в міжнародний розшук журналістку кримськотатарського телеканалу АТR Гульсум  Халілову. Фіксуються також численні адміністративні штрафи за журналістську діяльність, випадки заборони в’їзду журналістів на окупований півострів».

Сергій Мокрушин підкреслив, що правозахисні організації за останні п’ять років в Криму зафіксували понад 300 випадків тиску на незалежних журналістів – викрадення, побиття, погрози, обшуки, залякування, затримання тощо. 

Проти журналістів в Криму було відкрито щонайменше 10 кримінальних справ за «екстремістськими» та «терористичними» статтями. Кримські журналісти Анна Андрієвська та Андрій Клименко внесені до російського «списку терористів та екстремістів». В цьому ж списку – журналіст Микола Семена, якого було засуджено до умовного терміну, фактично заборонено займатись журналістикою та виїжджати на материкову частину України.

За словами Сергія Мокрушина, за п’ять років російської окупації медіапростір у Криму трансформувався таким чином, що майже не лишилося жодної шпарини, через яку люди могли б розповісти про свої справжні проблеми та могли б бути почутими. «Півострів, зачищений від незалежних засобів масової інформації, накрито інформаційним куполом російської пропаганди та інформаційних операцій російських спецслужб. В Криму людей переслідують не тільки за публічну позицію – для того, щоб у тебе з’явились проблеми, достатньо дати інтерв’ю «не тому» ЗМІ», – розповідає журналіст.

На думку Мокрушина, збереження каналів комунікації з кримчанами та підтримка тих, хто намагається говорити правду в умовах тотальної несвободи, – важливе завдання для українських журналістів.

Довідка: Книга «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму» вперше була презентована на «Книжковому Арсеналі» в Києві. Вона складається з численних свідчень журналістів, які працювали в Криму, і тих, хто висвітлював окупацію Криму. Згідно з їхніми свідченнями, Росія здійснювала і здійснює системні репресивні заходи з метою знищення свободи слова на окупованому півострові. 

Видання здійснено Центром інформації про права людини за підтримки посольства Великої Британії. Презентація книги в Чернівцях відбулася за підтримки Freedom House в Україні.

1