У Чернівцях посилюють протихолерні заходи

У Чернівцях посилюють протихолерні заходи

01.06.2012, 02:56

Днями пройшло засідання міської надзвичайної протиепідемічної комісії, на якому було вирішено посилити санітарно-епідемічний контроль в місті задля запобігання гострих інфекційних захворювань, зокрема, й холери. Адже саме влітку проблема гострих кишкових інфекцій – найактуальніша. Це пов’язано, в першу чергу, з масовим відпочинком на водоймах міста та недоброякісними харчовими продуктами, які реалізуються на стихійних ринках або вздовж автотрас.

Саме тому на засіданні комісії мова йшла про посилення контролю за станом води у водоймах та місцях масового відпочинку населення, перевірку харчових продуктів, насамперед – молочних та м’ясних, а також про проведення моніторингу стану захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті.

За інформацією Чернівецької обласної санітарно-епідеміологічної станції, наразі лікувально-профілактичні заклади області пройшли планову підготовку на випадок ускладнення епідемічної ситуації з карантинних інфекцій, у тому числі і з холери. В усіх лікарнях та поліклініках Чернівців за участю фахівців епідеміологічного відділу міськСЕС проведені тренувальні заняття з локалізації та ліквідації вогнища холери з наступним аналізом ходу навчання та оцінкою роботи фахівців.

Для надання екстреної допомоги при холері станція швидкої медичної допомоги на сьогодні забезпечена майже 30-ма літрами розчину «Трисіль» та одноразовими системами для переливання рідини з довготривалим терміном придатності.

Окрім цього, важливою проблемою щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та холери є забезпечення населення доброякісною питною водою та охорона відкритих водоймищ від забруднення їх неочищеними стічними водами. В місті розроблено та затверджено ряд програм, спрямованих на покращення водопостачання та водовідведення, і за їх виконанням здійснюється постійний нагляд. Для покращення якості питної води у громадських криницях в період весняного місячника санітарної очистки, було продезінфіковано та частково відремонтовано 41 криницю. Також адміністраціями місцевих ринків проведені певні заходи щодо покращення санітарно-технічного стану закладів та впорядкування торгівлі харчовими продуктами. Більшість існуючих м’ясних та молочних павільйонів забезпечено холодною та гарячою проточною водою та необхідним торгівельним обладнанням.

Загалом на сьогодні епідемічна ситуація в місті оцінюється як благополучна. Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції звичайний для цієї пори року.

Довідка Сектору інформації та зв’язків з громадськістю:

Для запобігання холері або іншим гострим кишковим захворюванням необхідно:

- постійно мити руки перед вживанням їжі та після відвідування туалету;

- не купувати продукти на стихійних ринках. Обов’язково мити овочі та фрукти перед їх вживанням;

- не допускати вживання води із випадкових джерел водопостачання;

 - на відпочинку необхідно купатись у водоймищах тільки у спеціально відведених місцях, які постійно контролюються лабораторіями держсанепідслужби.

1