У Чернівцях помер художник-карикатурист Валерій Іоніцой

У Чернівцях помер художник-карикатурист Валерій Іоніцой

12.01.2015, 20:27

Перестало битися серце відомого чернівчанина, художника-карикатуриста Валерія Михайловича Іоніцоя.  Як повідомляють джерела BukNews, поховають його завтра на Годилові.

 Восени 2014 року художник-карикатурист Валерій Іоніцой відсвяткував своє 65-річчя. У газеті "Доба", з якою митець особливо активно співпрацював понад десять років, було опубліковано статтю про його життя та творчий розвиток.

 Пропонуємо цей матеріал увазі читачів.

  Уїдливий добрий Іоніцой

 «Доба» вже друкувала його добрих надцять років, як одного разу він зайшов у кабінет до головного редактора і сказав, що йому не подобається вивіска редакції на її приміщенні. А ще через кілька днів на галявині перед будинком на вулиці Євгена Гребінки, 17, що у Чернвцях, з’явилася обнова – модерна, естетично оформлена вивіска. Її автор – Валерій Іоніцой, незмінний автор «Доби», батько сотень карикатур, які роблять наші журналістські публікації переконливішими, виразнішими, креативнішими.

Про вивіску від «маестро» згадав невипадково. Бо у цьому своєму прагненні зробити довколишній світ красивішим, комфортнішим – увесь Іоніцой. Чи то пак, Валерій Михайлович Іоніцой, адже днями дійсний член Спілки художників Молдови, Асоціації архітекторів Молдови, Спілки журналістів Молдови та член Європейської організації професійних карикатуристів (FECO) відзначив свій 65-річний ювілей.

Так склалося життя, що уродженець села Драниця Новоселицького району формувався як людина і митець у сусідній Молдові. Закінчивши відділення архітектури інженерно-будівельного факультету Кишинівського політехнічного інституту, він працював маляром, архітектором на підприємствах у Кишиневі, а ще завідувачем відділу, головним художником, редактором у низці кишинівських видавництв і видань. Був серед них і республіканський сатиричний журнал «Chiparus» («Перець» по-нашому).

Що-що, а додати перцю Іоніцой уміє. У цьому журналісти «Доби» переконалися, коли на сторінках газети з’явилися перші карикатури Валерія Михайловича, який тоді переїхав на проживання в Україну, на рідну Буковину. Веселі, на перший погляд, але при детальному розгляді – уїдливі роботи автора можуть бути водночас і сумними, і філософськими. У них Іоніцой уміє сміятись по-доброму, творчо. Сотні його карикатур, опублікованих у «Добі», – своєрідний літопис нашої нової історії з усіма її недоліками і здобутками. Така собі історія в карикатурах. І це високий клас творчості, бо далеко не кожен митець у наш неспокійний час спроможний так влучно, одним мазком, підмітити основне поточного моменту, переконливо донести його до людей і, що найголовніше, спонукати їх до роздумів про те, як зауважені недоліки можна подолати.

Автор більш ніж 3700 карикатур, опублікованих в різних друкованих виданнях, сотень обкладинок книг, книжкових ілюстрацій, плакатів, афіш та інших друкованих видань, а також – автор більше сотні портретів, десятків пейзажів і натюрмортів, створених у різних художніх техніках, Валерій Іоніцой – митець високого класу. Який, до речі, не цурається і приземлених, але не менш творчих речей. Будучи архітектором, він спроектував немало цікавих будівель у Кишиневі, Чернівцях та районах нашої області.

Словом, у свої козацькі 65 Валерій Іоніцой має, як тепер прийнято говорити, серйозний творчий доробок. Але журналісти «Доби» точно знають, що свої найвдаліші та найвлучніші карикатури художник ще не створив. А отже – обов’язково зробить це. Знаючи наполегливість Іоніцоя, його добру непоступливість і бійцівський характер, переконані, що так воно і буде. Здоров’я Вам, Валерію Михайловичу! А все інше ми з Вами намалюємо – і політиків, і гарячу воду у Чернівцях, і нехамовитих кондукторів у громадському транспорті, і, звісно ж, Пуцькіна.

Володимир СТЕФАНЕЦЬ, головний редактор газети «ДОБА»

 Джерело: Доба. – 2014. – 4 вер. № 34. – С. 6, 16.

1