У Чернівцях покажуть вишитого Шевченка

У Чернівцях покажуть вишитого Шевченка

13.08.2018, 16:40

Вишиті цитати Шевченка та  його портрети

 Унікальний проект мандрує українськими містами. 74 вишиті роботи (портрети Шевченка, уривки з його віршів) створили 78 майстринь з Полтавщини.

 Виставка  “Образ і слово Кобзаря у вишивці” відкриється у Чернівцях 14 серпня, у вівторок, о 12. 00 в Учбово-методичному центрі культури Буковини (вул. Й. Главки, 1-А, за резиденцією). Проект втілений  за підтримки Союзу українок.

 Цей неординарний і цікавий проект стартував минулого року з Полтави та Львова. Далі цю виставку побачили в Луцьку, Ужгороді, Івано-Франківську, Тернополі…  

На всіх роботах разом – 4, 5 мільйони хрестиків. 78 народних вишивальниць з Полтавської області та з м. Канева втілювали у життя вишивку, яку розробив Григорій Кисіль – заслужений майстер народної творчості з Полтави. Він - автор 5  книг на тему української вишивки, одна з яких повністю присвячена Шевченку.

Понад рік вишивальниці працювали над проектом. Загалом майстрині використали півтори тисячі мотків ниток, на реалізацію проекту пішло 36 тисяч метрів ниток «Муліне».

  • Григорій Кисіль власноруч розробив схеми для вишивання хрестиком, працював без комп’ютера. Це, звісно, складніше, але зумів до тонкощів передати відтінки кольорів. Після його смерті, у січні  2017 року, ми втілили задум майстра і за його схемами вишили 74 роботи – портретів Кобзаря і фрагменти з його поезії», – каже громадський активіст, вишивальниця, організатор і координатор проекту  Катерина Калініченко, яка приїхала до Чернівців.

Виставка-проект “Образ і слово Кобзаря у вишивці” присвячений 205-й річниці  з народження Тараса Шевченка і здійснюється під егідою та за фінансової підтримки Всеукраїнської громадської організації Союзу українок та в рамках відзначення 100-річчя з часу створення Союзу українок.

Після Чернівців виставка поїде іншими українськими містами. 

1