У Чернівцях громадські організації та керівництво управління СБУ підпиcали Меморандум про співпрацю (оновлено)

У Чернівцях громадські організації та керівництво управління СБУ підпиcали Меморандум про співпрацю (оновлено)

22.04.2014, 15:48

Сьогодні о 13.00 у приміщенні регіонального органу СБУ відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між громадськими організаціями краю та керівництвом Управління.  Про це BukNews повідомив Павло Дейнеко з прес-служби УСБУ в Чернівецькій області.

Під час події, яка проходила у приміщенні Управління, були присутніми представники більше 20 громадських організацій та журналісти, представники мас-медіа краю.

"Сторони домовились про залучення на добровільних засадах громадянського суспільства краю до здійснення громадського контролю за діяльністю регіонального органу СБУ у формі залучення уповноважених представників до співпраці щодо запобігання, виявлення і протидії корупційних правопорушень, інформування громадськості про результати діяльності управління в межах надання публічної інформації, проведення "круглих столів", консультацій та обговорення проектів суспільно важливих рішень", - йдеться у підписаному документі.

Перед присутніми виступили Голова Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області Вакарюк В.М., начальник Управління Кіцул Ю.В.

За словами Володимира Вакарюка, до Громадської ради при СБУ увійшли 23 місцеві громадські організації. А рішення про підписання цього меморандуму прийняли після розмови громадських діячів з керівником УСБУ в області Юрієм Кіцулом минулої п’ятниці.

"Ми об’єдналися для того, щоб у нас було порозуміння, щоби була координація діяльності, для того, щоби не було ніяких політичних чи інших переслідувань, для того, щоб належним чином відбулася боротьба з корупцією", - заявив Володимир Вакарюк.

"Я вивчав законодавство, яке регулює процеси безпеки України та процеси, які здійснюються СБУ. Для громадськості, як би хотілося комусь, зробити "прохідний двір" - такого немає взагалі. Якщо Верховна Рада прийме такий закон, згідно з яким буде дозволено зробити такий "прохідний двір", то, гадаю, ніхто не буде заперечувати, ми проб’ємо стіну і будемо проходити хто куди захоче і як захоче", - сказав він.

Активісти громадських організацій мали можливість виказати свою думку з приводу співпраці з Управлінням, а також задати питання очільнику регіонального органу СБУ щодо актуальних проблем Буковини.

Юрій Кіцул наголосив, що громадський контроль та відкрита публічна співпраця влади, зокрема регіонального спецоргану, з громадськістю краю, що здійснюються в межах чинного законодавства, є саме тими демократичними інструментами, які допоможуть подолати кризові та корупційні прояви в економіці, забезпечити суспільний спокій, підвищити рівень довіри громадян до органів державного управління.

"У Чернівцях навіть на Великодні дні не вщухають суперечки біля СБУ. Одні хочуть Кіцула, інші хочуть Довгошеєва. Пише журналіст Петро Кобевко. Конфлікт не має вирішення. Там коса найшла на камінь. Перед Великоднем зібралися 40 громадських організацій і створили громадську раду при СБУ.

Головою громадської ради вибрали Володимира Вакарюка, офіцера УМВС. Після цієї акції здавалося б проблема вирішена. Але відразу виступила з заявою «Буковинська сотня» самооборони. Вона категорично не погодилася з таким вирішенням проблеми і надалі наполягає на звільненні Кіцула. Але тут не витерпіла громадськість Чернівців, котра категорично зі свого боку засудила дії «Буковинської сотні» і Довгошеєва".

Чи врятує ситуацію Меморандум? Побачимо вже незабаром. 

Нагадаємо, 13 березня начальник УСБУ в області Юрій Кіцул під тиском "самооборонців" написав заяву на звільнення, проте він досі залишається керівником управління.

Частково використано матеріали molbuk.ua та chas.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

 http://www.president.gov.ua/documents/16626.html

 

 http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/235/2014

до роботи!

avatar

.

22 квітня 2014 12:54

Повна фігня, а цей хитрожопий мент Вакарюк - ще той кадр!!!

avatar

Капрал

23 квітня 2014 21:32

Де поіменний список цієї громадської ради з назвами організацій? Яка була процедура обрання?

avatar

Кристя

23 квітня 2014 21:34