У Чернівцях під 'будинком із левами' протестують проти високих тарифів, а у селах Оршівці, Берегомет та Неполоківці знову перекрили трасу національного значення

У Чернівцях під "будинком із левами" протестують проти високих тарифів, а у селах Оршівці, Берегомет та Неполоківці знову перекрили трасу національного значення

25.01.2021, 12:36

У Чернівцях під облдержадміністрацією люди протестують проти високих тарифів на комунальні послуги.

Це всеукраїнська акція протесту, передає кореспондент ІА АСС. 

Люди вимагають встановити доступні тарифи та кажуть, що не хочуть тимчасової милостині. Протестувальники заявляють, що потрібно передати газові мережі громадам.

Також вони хочуть повернути гроші, які переплатили за компослуги. Вони тримають плакати з написами "Задихнись, але заплати""Двічі в одну ванну не ввійдеш".

Люди пояснюють, що зібралися сьогодні, адже завтра, 26 січня, - сесія облради. Тож сподіваються, що депутати прислухаються до їхніх вимог, - додає molbuk.ua.

 Організатори закликають людей перекривати дороги на знак протесту. 

Люди звернулися до Президента, а також закликали, щоб до них вийшли голова Чернівецької облдержадміністрації та голова Чернівецької обласної ради. Протестувальники називають підняття тарифів геноцидом народу. 

До протестувальників вийшов перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Богдан Ковалюк та перший заступник голови обласної ради Микола Гуйтор, - пише https://pogliad.ua/.

- Як ви знаєте, Чернівецька обласна рада, усі депутати, звернулися до Кабінету Міністрів України стосовно тарифів, стосовно проблеми газу. Ми готуємо ще одне звернення, яким би було врегульовано питання вартості газу в січні, яке є зараз дуже і дуже болючим, - зазначив перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор.

Він пояснив протестувальникам, що для того, щоб передати газові труби з приватної власності людям, потрібно, щоб кожна ОТГ облікувала, скільки і які саме мережі є на території тієї чи іншої громади.

- Також зараз, я знаю, є ініціативна група. Я запрошую цю групу до себе в кабінет для того, щоб ми сьогодні розпорядженням голови обласної ради зафіксували існування цієї ініціативної групи. І для того, щоб ініціативна група почала вже роботу, конкретно по кожній ОТГ, що має стосунок до газотранспортних систем. Щоб це не було якось незрозуміло, узагальнено, уніфіковано, а для того, щоб по кожній ОТГ ініціативна група розробила конкретні пропозиції і конкретне врегулювання цього питання, - додав Микола Гуйтор.

 За  словами Богдана Ковалюка, скасувати тариф на доставку палива — неможливо, адже за ці гроші обслуговують газові мережі. Водночас, як наголошує Ковалюк, ОДА не має повноважень формувати тарифи, - пише Суспільне

- Знаю, що є така комісія, яка підняла ці тарифи не порадившись ні з ким. Тому питання зараз в тому, що мережі, вони належать громадам і кожна сільська, міська рада може прийняти будь-яке рішення. Інші тарифи, крім газу, також приймають місцеві ради. Тому питання зараз, щоб вони не піднімали ці тарифи, а реально дивилися на доходи людей, - зазначив перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Богдан Ковалюк, - пише https://pogliad.ua/.

З його слів, ОДА вже зверталася до Міністерства енергетики стосовно зниження цін на природний газ.

- Люди пам'ятають, як прокладали ці мережі, як копали вручну траншеї. І це дійсно самі люди за свої гроші робили. Тоді їх (мережі) передали, тому що казали, що треба їх утримувати. Сьогодні, звичайно, що місцева влада мала б взяти ці мережі і забрати до себе. Ці мережі належать місцевим органам влади. Тому вони можуть це забрати. Для цього їм треба прийняти буквально одне рішення і вони володіють мережами, - додав Богдан Ковалюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нагнітання «тарифного майдану» і збір підписів за відновлення водопостачання у Крим: СБУ викрила агента спецслужб РФ і «МДБ ЛНР», який очолював одну з проросійських партій і займався дестабілізацією ситуації в Україні

Люди невдоволені високими тарифами на комунальні послуги та вимагають їх зниження.

У селах Оршівці, Берегомет та Неполоківці Кіцманського району невдоволені мешканці перекрили трасу національного значення. Люди вимагають знизити існуючі тарифи на комунальні послуги.

Про це ІА АСС повідомили у патрульній поліції Чернівецької області.

«Об 11:15 у селі Оршівці, на автодорозі Н-10, 204 км (Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига) близько 20 людей перекрили дорогу. Вони безперервно рухаються по пішохідному переході», - йдеться у повідомленні.

Люди невдоволені високими цінами на газ. Пізніше з'явилося повідомленні про перекриття цієї ж траси у села Берегомет та Неполоківці Кіцманського району.

Джерело: https://acc.cv.ua/ та Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1