У Чернівцях освятили вулицю і пам'ятну дошку на честь вірменського композитора Кароля Мікулі, який народився у  цьому місті

У Чернівцях освятили вулицю і пам'ятну дошку на честь вірменського композитора Кароля Мікулі, який народився у цьому місті

10.06.2019, 11:23

9 червня в Чернівцях з метою увічнення пам'яті відомого вірменського композитора, диригента, педагога і мецената Кароля Мікулі відбулося урочисте освячення вулиці і меморіальної дошки на фасаді кутового будинку за адресою вул. Кароля Мікулі, 1 та вул. Шолом Алейхема, 11.

Дошку Каролю Мікулі встановили за рішенням місцевої влади - за значний внесок у розвиток культури міста Чернівців, з метою вшанування та увічнення.

Виготовлення та встановлення меморіальної дошки було здійснено на кошти вірменської громади. Рішення прийняв виконавчий комітет міської ради за пропозицією Чернівецького обласного вірменського національно-культурного товариства «Аревик». До ремонту цієї ділянки вулиці Кароля Мікулі в 2018 році також приєдналася вірменська громада.

На урочистому відкритті та освяченні меморіальної дошки Кароля Мікулі зібралася вірменська громада і прийшли небайдужі чернівчани, мешканці вулиці Кароля Мікулі. Обряд освячення очолив Глава Української єпархії ВАЦ єпископ Маркос Оганесян.

Як повідомив AnalitikaUA.net відомий громадський діяч, голова Чернівецького обласного вірменського національно-культурного товариства «Аревик» Віктор Давидович, на меморіальній дошці на українському і вірменською мовами написано:

«Ця вулиця названа на честь уродженця Чернівців - Кароля Мікулі (20.10.1819 - 21.05.1897) - відомого вірменського композитора, диригента, педагога, мецената».

Віктор Давидович нагадав, що об'єкт включений в етнотурістіческій маршрут.

Як повідомлялося раніше, в Чернівцях відбулося відкриття пам'ятника першому бургомістра Чернівців, вірменина Якобу фон Петровичу.

Як відомо, вірменська діаспора інтегрувалася в українське суспільство, разом з тим, зберегла свої культурні, національні та релігійні особливості. Нині в Україні проживає багатотисячна вірменська діаспора, національні громади діють у багатьох містах країни, працюють суспільно-культурні організації. Вірмени будують церкви, школи, розвивають національну культуру.

Нагадаємо, Союз вірмен України під керівництвом Вілена Шатворяна, став єдиною всеукраїнською організацією, яка об'єднує всі діючі в країні вірменські організації.

Источник: AnalitikaUA.net

1