У Чернівцях один суд виправдав чиновника управління освіти Чернівців, якого звинувачували у хабарництві, а інший засудив чиновницю за вимагання хабара з популярної мережі аптек. Прокуратура оскаржить перший вирок

У Чернівцях один суд виправдав чиновника управління освіти Чернівців, якого звинувачували у хабарництві, а інший засудив чиновницю за вимагання хабара з популярної мережі аптек. Прокуратура оскаржить перший вирок

22.10.2019, 21:14

За версією слідства освітянин вимагав 230 тисяч гривень хабара за укладені договори з будівельних робіт у школах і садочках міста. Начальника групи централізованого господарського обслуговування управління освіти Чернівецької міської ради Сергія Колешню, якого підозрювали у вимаганні хабара у 230 тисяч гривень від будівельної компанії, виправдали у судовому порядку. Суд вирішив не брати до уваги низку доказів, в тому числі й аудіозаписи розмов між обвинуваченим чиновником та директором фірми, на яких йде мова про гроші.  Про це йдеться у вироку, опублікованому на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Водночас, як повідомили у пресслужбі прокуратури Чернівецької області, прокуратура оскаржуватиме виправдувальний вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням начальника групи централізованого господарського обслуговування управління освіти Чернівецької міської ради в одержанні неправомірної вигоди

Вироком Шевченківського районного суду м. Чернівці від 15. 10. 2019 виправдано начальника групи централізованого господарського обслуговування управління освіти Чернівецької міської ради у скоєнні інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди у великому розмірі)Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, посадовець обвинувачувався у вимаганні від суб’єкта господарювання 230 тис. грн неправомірної вигоди  за сприяння у виграші державних закупівель, оголошених одним із управлінь Чернівецької міської ради, що складало 10% від загальної суми тендеру.

16 березня 2017 року  правоохоронці задокументували факт отримання посадовцем частини неправомірної вигоди в сумі 30 тисяч гривень. 

Обвинувачення у вказаному кримінальному провадженні підтримала Чернівецька місцева прокуратура. 

Після завершення судового розгляду суд прийшов до висновку, що стороною обвинувачення не надано достатніх та безсумнівних доказів вини обвинуваченого та виніс виправдувальний вирок.

Прокуратура категорично не погоджується  з висновками суду та оскаржуватиме даний вирок в апеляційному порядку.

Сьогодні, 22 жовтня, було покарано чиновницю за вимагання хабаря в обмін на надання дозволів популярній мережі аптек.

Чернівецький апеляційний суд скасував виправдувальний вирок Першотравневого районного суду м.Чернівці та виніс новий начальниці Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області, яким призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані зі здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків в органах державної влади строком на 3 роки з конфіскацією майна, окрім житла, взявши її під варту в залі суду.

Посадовицю, в обов’язки якої входить контроль за дотриманням законодавства у сфері обігу лікарських засобів, визнано винною за частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, тобто, в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 2400 доларів США службовою особою, яка займає відповідальне становище, повідомляє Судова влада України.

У вересні 2018 р. вона зустрілася з директоркою ПП "Гармонія-2000", яка є дружиною власника мережі аптек, та запропонувала внести по 150 доларів за кожну аптеку та аптечний пункт в обмін на виключення підприємства з плану ліцензійної перевірки.

Не погодившись з пропозицією, вони звернулися до прокуратури зі скаргою. Чиновниця була затримана працівниками СБУ в службовому кабінеті одразу після отримання грошей.

Джерело: https://acc.cv.ua/ та https://aspi.com.ua/ 

1