У Чернівцях нищать архітектурні пам'ятки, бо в місті немає незалежного органу з питань охорони культурної спадщини з делегованими державою повноваженнями, - С.Біленкова

У Чернівцях нищать архітектурні пам'ятки, бо в місті немає незалежного органу з питань охорони культурної спадщини з делегованими державою повноваженнями, - С.Біленкова

23.06.2019, 10:31

Сьогодні знищили історичні інтер'єри не просто знаменитої книгарніі "Українська книга" у памятці архітектури національного значення: колишньої Ощадної каси, збудованої в епоху модерну за проектом відомого австрійського архітектора Хуберта Ґесснера у Чернівцях.

Більшість городян думає, що то тільки книгарню зруйнували! Насправді у цьому питанні є дуже багато нагальних памяткоохоронних проблем, які "вистрілили" на поверхню! Суть питання у так званих "конфліктах інтересів", повязаних з порушенням права власності членів територіальної громади на безперешкодне володіння, розпорядження та користування цією памяткою! Будівля Художнього музею - це ВЛАСНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ М.ЧЕРНІВЦІВ! І ЗЕМЛЯ під памяткою - ТАКОЖ ВЛАСНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ, яка має унікальне історико-культурне значення і входить до території центрального історичного ареалу міста з відповідно прописаними чинними досі режимами!

Користуються цією будівлею декілька орендарів зі згоди міської ради. Напевно від шокуючої новини, керівництво управління культури ЧОДА висловило думку, що складуть припис за порушення... Але, на жаль, я дуже сумніваюсь, що управління культури ЧОДА має такі повноваження впливати на цей процес у притягуванні когось до відповідальності на території міста Чернівців! Для цього має бути відповідний спеціально уповноважений орган виконавчої влади з ДЕЛЕГОВАНИМИ ПОВНОВАЖЕННЯМИ по нагляду за памятками національного значення на території Буковини і м.Чернівців.

А сьогодні немає кому навіть здійснювати нагляд за любою памяткою: чи то національного, чи то всесвітньої спадщини, чи то місцевого значення... Делегує такі повноваження, відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини" тільки ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОРГАН ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ при Міністерстві культури України.

У Чернівцях за ініціативи та підтримки Чернівецької міської ради і тодішнього міського голови Миколи Федорука (на виконання затвердженої сесією міської ради у 2003 році "Комплексної програми збереження культурної спадщини на 2004 - 2008 роки") і був створений такий самостійний спеціально уповноважений орган з питань охорони культурної спадщини, який з 2006 року був виведений зі складу міської ради, перебуваючи протягом 2006 - 2007 рр. у прямому підпорядкуванні Центрального органу з питань охорони культурної спадщини України, тобто Державної служби з питань охорони культурної спадщини (потім Державної служби з питань національної культурної спадщини України).

В ЧОДА такого незалежного органу з питань охорони культурної спадщини не було, і на жаль досі немає, як немає з 2008 року і у Чернівцях! Тому за ці повноваження довгі роки "слухняно мовчали". І, навіть, граючись (маніпулюючи) переадресацією поштових адрес та маніпулюючи порядком слів у назві памяткоохоронного органу у Чернівцях, довгі роки (понад 10 років) утримували цю ситуацію під "власним контролем".

Усі думають, що відділ Чернівецької міської ради з питань охорони культурної спадщини (керівник С.В.Біленкова) та відділ охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради (керівник О.Д.Пушкова) - це одне і теж! Насправді - різниця у наявності та відсутності делегованих державою повноважень, що штучно відобразилось у "турбулентній ілюзорності" насправді "фейкової" реєстрації обох відділів (2006 та 2009 рр.) у місцевому Реєстрі юридичних осіб (який насправді не зареєстрований Міністерством юстиції України) у вигляді установ, які ніби займаються господарською діяльністю: від "наукової діяльності" колишнього відділу - до "охорони будівель та музеєфікації" існуючого відділу.

Так що ось такі сумні, складні процеси і випробування на вміння нас, городян відстоювати свої цілком законні свої права, одночасно відбуваються у нашому місті! Далі кожний з нас, колишній і нинішній чернівчанин повинен добре думати!!! І розуміти, що ми хочемо! Такий час прийшов! Час турбулентного хаосу, війни, боротьби! І саме нам доводиться у ньому жити! Бережи нас, Боже! Збережи людей і наше місто!!!

Svitlana Bilenkova

1


КОМЕНТАРІ (5)

Пані Світлано, висловлюйтесь, будьте ласкаві, чіткіше! Ось бруківку в нижній частині вул. Руської, на ділянці від перетину з вул. Сагайдачного і до повороту на Січових Стрільців (колишня Московської Олімпіади), хочуть здерти, замінивши утилітарно безликим, значно менш тривким асфальтним покритттям. Це правильно?

avatar

Антон

23 червня 2019 16:27

 Чому досі з 2008 року ніхто не поїхав  в Київ в Міністерство культури і не зареєстрував існуючий відділ охорони культурної спадщини ?   Підвали продавали ?

Чому досі Чернівцям не надано статусу історико - архітектурного заповідника ? Якби Чернівці стали заповідником такого нищення міста ніколи не було б!  Рятуйте Чернівці від нищення ! SOS !

avatar

Чернівчанка

23 червня 2019 19:34

 У 1995 році Чернівецькою міською радою було прийнято рішення про створення в Чернівцях заповідної території. Чому не створили ? Чому потім створили історичний ареал ?  Якби в Чернівцях був заповідник, був би жорстокіший  режим  використання.  Тому наша міська рада заробляє на продажі підвалів, та надає дозволи на розбиття вікон  і перетворення їх на двері магазинів.

В Чернівцях треба створити  історико - архітектурний заповідник.

avatar

Ігор

23 червня 2019 20:57

А тепер чинитимуть так. В  Києві в Міністерстві культури  створили буферну зону навколо  резиденції, а в Чернівцях її не зареєструють. Вже  в Чернівцях відділ охорони культурної спадщини буде переглядати буферну зону, як не обгрунтовану (інформація на сайті мерії про засідання відділу охорони культурної спадщини недавно.)

Кінця крутійству немає.

avatar

Оксана

23 червня 2019 21:20

 Чому в Чернівцях департамент містобудування, відділ охорони культурної спадщини зібрались коригувати історико-архітектурний опорний план Чернівців ?  Що ще не наїлися ?

avatar

Boy

23 червня 2019 23:51