У Чернівцях назріває бунт серед регіоналів?

У Чернівцях назріває бунт серед регіоналів?

25.11.2011, 00:34

З достовірних джерел нам стало відомо, що кілька депутатів Чернівецької міської ради від партії регіонів вийдуть з фракції.

Депутати незадоволені тим, як розподіляються блага серед фракціонерів. Вони вважають, що керівники та оточення не хоче ділитися добром з рядовими членами. Один із ренегатів вже написав заяву про вихід з фракції. Та її не озвучено на сесії. Напевно, на депутата почали тиснути. Кажуть, що голова обласної організації ПР Михайло Папієв ще не знає про бунт регіоналів. Коли дізнається, то зможе вплинути на ренегатів і налагодити з ним дружні стосунки. Але розкол у партії неминучий. Партійці перших днів дуже незадоволені кадровою політикою Папієва, котрий очолив партію тоді, коли ще був есдеком. Серед незадоволених Федорович, Шкробанець, Романюк, Ткач та багато інших.

Тим часом у Чернівецькій міській раді депутати хочуть піти по дорозі, прокладеній їхніми колегами з ради обласної. Йдеться  про пропозицію, аби у міжсесійний період зміни до бюджету мали право вносити секретар та голова бюджетної комісії.

- Як тільки у обласній раді було проголосовано подібне, що губернатор та в.о. голови облради можуть вносити зміни у бюджет без депутатів - сесію 3 місяці не скликають, депутати стали непотрібні, - заявив Олексій Каспрук.

Запропонували доповнити, аби ці зміни розглядала ще й комісія. Та й гроші взагалі треба економити. Проте, не шляхом економії на людях, тобто вимушені відпустки, нестача коштів за комуналку в освіті та медицині. Секретар ради заперечив - бюджет приймали усі присутні депутати і ще тоді був дефіцит.

Секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин під час сесій міськради 24 листопада запевнив, що всі видатки на освіту до кінця року будуть забезпечені. Він заперечив, що освітян під час осінніх канікул змушували брати відпустки за власний рахунок. Їм це зробити рекомендували.

- Ніякого розпорядження не було, ніхто не змушував вчителів брати відпустку, - повідомив Віталій Михайлішин. - Було запропоновано на час канікул вчителям взяти відпустки за власний рахунок. Тому що є в цьому потреба.

У Чернівцях батьків також попросили заплатити наперед за харчування дітей в дитсадках.

- У дитсадку, який відвідує моя дитина, мене попросили за можливості здати 50 гривень наперед, за грудень. Сказали, що це потрібно зробити для того, щоби наприкінці року закрити бухгалтерські рахунки. Пообіцяли, що ці кошти будуть враховані, і наступного місяця заплатимо на 50 гривень менше. Гроші здавати попросили добровільно, ніхто ні на кого не тиснув... – розповідають батьки дітей, які відвідують різні дошкільні навчальні заклади.

Щоби забезпечити видатки на медицину і освіту в Чернівцях до кінця року, додатково з міського бюджету виділили 1,1 мільйона гривень. На цю суму зменшили видатки господарського управління міськради і департаменту ЖКГ.

Про це на сесії Чернівецької міської ради 24 листопада повідомила начальник фінансового управління міськради Лівія Бамбуляк.

- Зменшити видатки господарському управлінню міської ради на 305 тисяч і департаменту житлово-комунального господарства міської ради на 795 тисяч гривень. Зазначені видатки спрямувати управлінню охорони здоров’я 500 тисяч - на придбання медикаментів і управлінню освіти міської ради 600 тисяч - на виплату заробітної плати працівникам освіти, - пояснила Л.Бамбуляк.

За матеріалами starogit.do.am, citi.cv.ua та molbuk.ua

Коментар BukNEWS: Нагадаємо, перша спроба депутатів обласної ради надітили таким правом губернатора Папієва (за відсутності легітимного голови облради) закінчилася провалом.  А саме поправка, що наділяла голів обласної державної адміністрації та обласної ради правом вносити зміни до обласного бюджету в міжсесійний період. Тоді юристи запевняли, що це пряме порушення частини 17 статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". У політиків свої резони. "Це не що інше, як узурпація влади, намагання в ручному режимі вирішувати фінансові питання, розподіляти кошти, не прислухаючись до пропозицій та конструктивних ідей інших депутатів", – вважав керівник фракції "Фронту змін" Максим Бурбак. Можливість практично одноосібно вносити зміни до бюджету (враховуючи те, що облрада керівника не має) депутат облради від БЮТ Іван Мунтян назвав проявом корупції. "Управління областю в "ручному режимі" і за принципом надання преференцій з особистих симпатій є неприпустимим", – наголошував він. Керівник фракції ВО "Свобода" в Чернівецькій обласній раді Назар Горук з колегами тоді також погодився: "Не можна прикриватися благими цілями заради узурпації влади та одноосібного контролю над бюджетом цілої області. Ми не можемо дозволити, аби на Буковині з'явилися "князьки", які б одноосібно приймали рішення щодо бюджетних питань".