У Чернівцях хочуть відкрити лабораторію з проведення експертиз ДНК

У Чернівцях хочуть відкрити лабораторію з проведення експертиз ДНК

11.02.2020, 21:41

У прокуратурі Чернівецької області відбулась координаційна нарада  

11.02.2020 відбулася координаційна нарада за участі керівництва правоохоронних органів регіону під головуванням прокурора Чернівецької області Адріана Дутковського, на якій обговорено питання стану законності, протидії злочинності, виявлення, розкриття і розслідування злочинів.

У нараді взяли участь керівництво органів прокуратури Чернівецької області,  керівники структурних підрозділів апарату прокуратури, керівники місцевих прокуратур, керівники правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. 

Начальник ГУНП в Чернівецькій області Анатолій Дмитрієв ознайомив учасників координаційної наради з результатами діяльності поліцейських у минулому році та першочерговими завданнями на 2020 рік. Як зазначив керівник буковинської поліції, завдяки ефективній взаємодії правоохоронців, органів прокуратури, суду та місцевої влади, Чернівецька область вже вкотре лідирує у рейтингу найбезпечніших регіонів України.
 
Звертаючись до керівництва органів місцевого самоврядування, Анатолій Дмитрієв наголосив на необхідності більш тісної співпраці щодо розбудови на території області систем відеонагляду та відеоаналітики. Саме за їх допомогою на Буковині розкривається більше 30% злочинів.
 
Окрім цього, начальник обласного управління Нацполіції акцентував увагу присутніх на потребі виділення приміщення Чернівецькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центру для створення лабораторії з проведення експертиз ДНК. Наразі такі дослідження не проводяться на території нашої області, а тому доводиться звертатися по допомогу до інших регіонів України. Тому поява власної лабораторії суттєво вплине на ефективність роботи поліцейських.

На нараді правоохоронці підбили підсумки роботи за минулий рік, обговорили проблемні питання та визначили  пріоритетні завдання на 2020 рік.

Забезпечення політичної та економічної стабільності в Україні вимагає суттєвих змін у правоохоронній діяльності щодо боротьби зі злочинністю, яка становить значну загрозу для охоронюваних державою прав та інтересів громадян, сталого розвитку суспільства, а також для національної та публічної безпеки України.

У зв’язку з цим керівництвом держави розпочаті відповідні реформи органів правопорядку та зміни в законодавстві. На посилення протидії найбільш небезпечних проявів злочинності спрямовані законодавчі ініціативи Президента України. 

Зокрема, запровадження відповідальності за незаконне збагачення, за злочини, вчинені злочинною спільнотою, у тому числі щодо «злодіїв у законі» тощо.

Прокурор області зауважив, що координація роботи правоохоронних органів у сфері протидії злочинності залишається одним із ключових пріоритетів діяльності органів прокуратури.

Об’єктивно відзначивши належний рівень взаємодії правоохоронних відомств Буковини в питаннях протидії злочинності.

Спільними зусиллями забезпечено контрольованість ситуації в регіоні. Рівень злочинності в області впродовж двох останніх років має стійку тенденцію до зниження. У 2019 році він склав 80,9 злочинів на 10 тисяч населення та є нижче загальнодержавного (105,7).

Торік на 5,5% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі особливо тяжких злочинів (на 30,9%) та тяжких (на 5%). Відбулось зменшення на 9,1% кількості злочинів проти життя та здоров’я особи. 

При цьому, на 20,4% більше викрито злочинів у сфері господарської діяльності, на 14,1% – проти довкілля. На 15 % більше викрито злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, у тому числі з метою збуту – на 20,6 %.

Відсоток розкриття кримінальних правопорушень є одним з найвищих серед інших регіонів (48,5% проти 43,2% у державі).

Водночас, подальшої активізації та спрямування на досягнення реальних результатів вимагає діяльність органів правопорядку. 

Зокрема, необхідно посилити ефективність щодо протидії кримінально-караній корупції, реагування на порушення в бюджетній сфері та при здійсненні тендерних процедур, на порушення у сфері земле- та надрокористування, передусім в частині виявлення організаторів цього бізнесу, протидії контрабанді та незаконному переміщенню підакцизних товарів через митний кордон.

Крім того, керівництвом держави серед пріоритетних визначено наступні завдання. Зокрема, це протидія:

- гральному бізнесу; 

- діяльності нелегальних АЗС;

- незаконним порубкам та експорту лісу;

- правопорушенням у сфері виробництва та реалізації спирту;

- правопорушенням в сфері надрокористування.

За результатами наради прокуратурою області узгоджено постанову координаційної наради, яка є обов’язковою для виконання всіма правоохоронними органами регіону.  

Основними критеріями ефективності визначених заходів стануть реальні результати роботи щодо зміцнення законності та правопорядку в області та заплановано проведення ряду спільних узгоджених дій.

1