У Чернівцях історик і філологиня розповіли і заспівали старшокласникам про козаків

У Чернівцях історик і філологиня розповіли і заспівали старшокласникам про козаків

12.10.2021, 20:33

12 жовтня у відділі абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М.Івасюка до Дня українського козацтва відбувся історичний екскурс «Козаку найперше – воля, козаку найперше – честь…».

На зустріч із старшокласниками ЗОШ № 20 завітали кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тарас Романович Ковалець та кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича Валентина Андріївна Чолкан.

Тарас Романович за допомогою мультимедійної презентації запросив учнів до надзвичайно цікавого діалогу про те, хто такі козаки, про державну діяльність українських вояків, їх героїчну звитягу, походи, про життя та побут. В ході повідомлення було використано фрагмент фільму Олеся Саніна «Мамай», котрий науковець порадив  до перегляду юнацтву.

Валентина Андріївна розповіла про славні звичаї, традиції та легенди, про образ українського воїна  у фольклорі  та на сторінках  історичної, художньої і довідкової літератури. Справжньою родзинкою стали козацькі пісні  у виконанні філологині.

ДОВІДКОВО:

14 жовтня, у день свята Покрови Пресвятої Богородиці, яку вважають заступницею і покровителькою українського війська, відзначається національне свято – День українського козацтва, а з 2014 року – День захисника України.

Українське козацтво – це унікальне явище в історії України, тому що українські козаки були не тільки охоронцями державних кордонів, але й основною силою, яка забезпечила перемогу у визвольній боротьбі українців за свободу, віру та відновлення національної державності.

1