У Чернівцях жоден учасник АТО не отримав земельної ділянки

У Чернівцях жоден учасник АТО не отримав земельної ділянки

04.09.2015, 01:59

Уже минуло більше року відколи учасникам АТО пообіцяли виділити позачергово землю для будівництва. Та в Чернівцях досі жоден із них не отримав бажаного наділу. Попри те, що військові дії на Сході тривають, і не виключено, що можлива ще одна хвиля мобілізації, у Чернівцях у черзі на отримання землі вже перебувають понад 800 осіб.

Ще раніше для учасників бойових дій на Сході у місті зарезервували цілий масив. Це 62 га у районі вулиць Лукіяновича та Січової (кінцева зупинка 10-го маршруту автобуса, - авт.). Водночас військовослужбовці протестують проти виділення землі на цьому масиві. Мовляв, їх хочуть загнати колгоспом на один земельний масив, який на околиці міста та ще й на мочарі. Окрім того, вони хочуть мати право вибору земельної ділянки.

Зрозуміло, що ті, хто ризикує життям у зоні бойових дій, хочуть отримати якнайшвидше заслужену ділянку землі. Та останнім часом у питанні виділення земельних ділянок учасникам АТО виникли спекуляції. Подейкують, що з’явилися охочі нажитися і тут. Наприклад, юридичні фірми обіцяють за грошову винагороду учасникам АТО добитися для них бажаної земельної ділянки. Наразі йдеться про землю у центрі Чернівців.

800 учасників АТО уже перебувають у черзі на отримання земельної ділянки у Чернівцях

  
 
– Згідно із законом України, кожен громадянин має право вибору на земельну ділянку, а не загнати всіх в один масив, де мають отримати наділи тільки учасники АТО, – каже учасник АТО Сергій Козак. – Так само й іншим учасникам бойових дій можна видавати земельні наділи у місті, а не на околиці.

Мало того, за словами бійця, міськрада чомусь затягує процес виділення землі. Уже півтора року триває війна, військовослужбовці повертаються додому, пишуть заяви на її отримання, та досі ніхто не отримав. Постійно шукають приводи, аби не виділити землю.

– Нам розказують, що на вул. Рівненській земельна ділянка коштує мільйон гривень. Але немає таких цін. Але у нас є Роша, Роша-Стинка, Сторожинецька, Садгора, Клокучка та інші масиви. То чому нам не хочуть їх виділити там? – запитує боєць. – Це ж не є центр міста. Нам пропонують тільки вул. Лукіяновича. Хочемо, аби людям пропонували всі вільні ділянки у Чернівцях.

Водночас учасники АТО зазначають, що земельний масив на вул. Лукіяновича не пристосований для того, щоб там здійснювати будівництво. Там пустир, де жодної інфраструктури, заболочена територія, яку постійно підтоплюють води з Пруту.

– Я подав заяву на отримання земельної ділянки на вул. Рівненській, – каже С. Козак. – Це не центр міста, та навіть тим, хто згоден отримати землю на вул. Лукіяновича, її не дали.

Попри намагання учасників АТО отримати земельну ділянку, у міськраді пояснюють, що не мають можливості виділяти землю в центрі міста усім військовим. Її просто не вистачить, окрім того, буде несправедливо, коли хтось отримає ділянку в центрі, а хтось на масиві, який спеціально виділений для цього.

– Ми наполягати на чесному і прозорому розподілі цих територій, – каже міський голова Олексій Каспрук. – Були звинувачення у корупції. І виділення землі просувалося дуже повільно. Розуміючи це, вирішили, щоби всім учасникам бойових дій, які брали участь в АТО, а також учасникам бойових дій в інших військових конфліктах, надати земельні ділянки у двох мікрорайонах – на вулиці Лукіяновича і на вулиці Рівненській. Нині у нас є 800 осіб на обліку, які подали заяви.

Також мер пообіцяв, що до кінця 2015 року всі учасники АТО з Чернівців будуть забезпечені земельними ділянками. Крім того, місто має збудувати там дороги, комунікації, школи й дитсадки.

Ольга МАКСИМЮК

Джерело: vidido.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

Дезінформація, на минулій сесію стовідсотково виділяли. Правда таким, як Козак , не надали в центрі міста, а залишили сім,ям загиблих.

avatar

!!!

04 вересня 2015 11:01

27 учасників АТО отримали  земельні ділянки  для будівництва житла

27 учасників АТО за рішенням сесії міської ради отримали  дозволи на складання проекту відведення земельної ділянки  у власність за рахунок земель запасу міста для будівництва та обслуговування  житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Усі земельні ділянки для учасників АТО  мають площу 0,05 га і  виділені у житловому масиві в районі вул. Д. Лукіяновича (вул. Волонтерська, М.Василька, О.Шевчукевича, Л.Курбаса, О.Довженка).

Загалом на обліку для отримання земельних ділянок для індивідуального будівництва житла станом на 4 вересня перебуває 909 учасників АТО. Окрім того, 134 учасника АТО подали заяви на виділення землі для ведення садівництва, дві з яких вже задоволено.

Земельні ділянки для будівництва  житла отримали також 13 сімей загиблих учасників АТО. Для решта родин Героїв, які віддали життя за територіальну цілісність та незалежність України, земельні ділянки зарезервовано за рахунок тих, які передбачалися для реалізації на земельних аукціонах. Кожна родина Героя має право обрати найбільш привабливу для себе земельну ділянку.

У сесійному засіданні міської ради у вересні ц.р. пропонується  виділити земельні ділянки для  будівництва індивідуального житла ще 89 учасникам АТО.

Для будівництва житла учасникам АТО та іншим пільговим категоріям громадян у Чернівцях відведено два земельних масиви – у районі  вулиць Д.Лукіяновича та Коломийської. Інженерні комунікації у цих масивах   будуть зведені коштом громади, що значно здешевить будівництво житла, зробить ці мікрорайони привабливими для забудовників. Будівельно-інженерні роботи з підготовки цих масивів для житлового будівництва також будуть проведені за бюджетні кошти. В нових мікрорайонах передбачається сучасна соціальна інфраструктура – школи, дитсадки, спортивно-оздоровчі та культурні центри.

Міський голова Олексій Каспрук запевнив , що усі бажаючі  учасники АТО зможуть скористатися правом на отримання земельних ділянок у цих земельних масивах  до кінця цього року. «Процес виділення земельних ділянок для учасників  АТО буде  чесним і прозорим, який забезпечить рівні умови для усіх родин цієї категорії», - заявив Олексій Каспрук.

Будівництво інженерних комунікацій, доріг, проведення інших технічних робіт в нових мікрорайонах, виділених під будівництва житла для учасників АТО, вестиметься за кошти, отримані від реалізації земельних ділянок на аукціонах.

 

 

avatar

прес-служба м/р

04 вересня 2015 13:59