У Чернівцях Жадан читатиме соціальну поезію на 'Калинці' для 4 тисяч людей

У Чернівцях Жадан читатиме соціальну поезію на "Калинці" для 4 тисяч людей

04.01.2012, 21:38

У 2012 році на фестиваль "MERIDIAN CZERNOWITZ" приїдуть поети з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Польщі та Данії.

Про це Gazeta.ua розповіла виконавчий директор Міжнародного поетичного фестивалю "MERIDIAN CZERNOWITZ" Ірина Вікирчак.

"Програму фестивалю ми розтягнули на 4 дні (6-9 вересня), не буде паралельних подій, принаймні, поки що не плануємо. Уже є попередня програма, її можна переглянути у нас на сайті. Можливо будуть зміни, але основа вже є", - розповіла Ірина.

Кілька заходів на фестивалі буде присвячено всесвітньо відомому тенору Йозефу Шмідту.

"Будуть і поетичні читання, і вечірня програма. Будуть поети з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Данії, Польщі. Можливо приїде друг Юрія Андруховича - безіменний поет (унікальний письменник, ім'я якого ніхто не знає)", - зауважила директор фестивалю.

Вона повідомила, що з українських авторів будуть Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Іван Малкович, Ігор Померанцев, Борис Херсонський.

"Ще буде вечір показу фільмів братів Квей із США (найвідоміший їхній фільм - "Вулиця крокодилів", який американці зняли за оповіданнями Бруно Шульца). Брати Квей вперше приїдуть в Україну", - наголосила Вікирчак.

Традиційно вийде альманах фестивалю. Він буде білінгвальний: тобто українською і німецькою мовами. На усіх заходах модерація заходів буде також двома мовами. Основний акцент організатори роблять на українській та німецькомовній літературі.

"Чому Німеччина? Ціль фестивалю - повернути Чернівці на культурну карту Європи. "Черновіц" - це відоме слово для західних інтелектуалів. Адже на початку ХХ століття це був центр німецькомовної літератури. Крім того, фестиваль задуманий як стратегія розвитку міста", - підкреслила Ірина Вікирчак.

"Також цього року ми хочемо розширити географію проведення фестивалю на території Чернівців. Буде соціальна поезія Сергія Жадана на знаменитому Калинівському ринку. Там буде багато людей, тому поезія дійде до великої аудиторії. І там якраз перебувають ті соціальні класи, про які пише Жадан. Ми очікуємо, що на цій акції буде 3-4 тисячі людей", - поділилася планами виконавчий директор фестивалю.

Нагадаємо, Міжнародний поетичний фестиваль "MERIDIAN CZERNOWITZ" у 2011 році визнали "Фестивалем року".

Дмитро СТРЕТОВИЧ
Джерело: Gazeta.ua