У Чернівцях фірташівський 'Чернівцігаз' 'відмивається' за рахунок видатних українців

У Чернівцях фірташівський "Чернівцігаз" "відмивається" за рахунок видатних українців

04.09.2021, 17:06

У Чернівцях на території Педагогічного фахового коледжу Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича з’явилися настінні розписи  від компанії «Чернівцігаз». 

На замовлення компанії нові мурали виконала художниця Аліна Коник, яка прославилася настінним розписом навпроти будівлі Чернівецької ОДА. Першим об’єктом, який на замовлення газовиків розмалювала Аліна, стала газорозподільна споруда на території Педколеджу на вул. Горького у Чернівцях. 

Ініціативу газовиків, так само як і відтворене на фасаді старого чернівецького будинку полотно чеського художника Альфонса Мухи «Мадам з виноградом», чернівчани сприйняли по-різному. Частині городян ініціатива подобається, частина ж вважають, що йдеться про банальне відмивання заплямованої репутації. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клічук послав Бешлея до його "патрона" Фірташа за дешевим газом для чернівчан

Ймовірно, газовикам це потрібно для відбілювання репутації в очах людей, - припустив журналіст Юрій Чорней. - За завищені тарифи, неякісне обслуговування, відключення цілих будинків і під'їздів від газу за надуманими приводами. Тому називаю речі своїми іменами. Майже як наш міський голова, який на останній сесії міської ради послав депутата Бешлея до його патрона Фірташа за дешевим газом для чернівчан. До того ж фірташівську компанію відбілюють фактично за наші гроші. Бо навіть якщо керівник "Чернівцігазу" заплатив художниці за роботу з власної зарплати, то це все одно виходить, що за кошти споживачів. Його зарплата теж від них. 

- Замовивши портрети популярних серед городян людей, газівники справді правильно розрахували на що кинути краплю своїх надприбутків. І дешево відкупилися за все те зло, яке чинять чернівчанам. Навіть кращі з кращих ведуться і купуються на цю іміджеву маніпуляцію газовиків.  Городяни, прихильні до художниці, яку на думку багатьох із них несправедливо образили, за інерцією підтримають усе, що вона буде робити. Навіть на підсвідомому рівні. І ця прихильність, не надто заглиблюючись у зміст ініціативи газовиків, пошириться також на компанію. Хоча у даному разі вона художницю  просто використовує.

На зображенні може бути: текст

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст Петро Кобевко кличе на суд проти Росії і Фірташа

- Соціально відповідальний і орієнтований на громаду бізнес справді існує. Але це точно не про цей випадок.  Є різниця між добровільною купівлею споживачами товарів і послуг у бізнесу, який частину отриманих таким чином  прибутків потім викристовує на користь громади, хоч би й на мурали, і постачанням газу монополістом, від якого практично не можна відмовитися. Жлобство - це оббирати і збиткуватися над людьми на мільйони, а коли припече, щоб не повикидали з офісу зі зручними стільцями і секретарками, кидати кістку вічно голодним митцям, щоб відбілитися в очах людей за рахунок іміджу великих українців. 

Для балансу думок поділюся словами, які почув від однієї чернівчанки. Жінка обурена, що фірташівська компанія малює видатних українців на газових будках. Пряма мова: "ще би на нужниках і собачих будках почали малювати". Кінець цитати. Плюс її обурює, що постаті позитивних у громадській свідомості діячів використовують для відбілювання заплямованої репутації приватної газової компанії. Фактично без дозволу і фактично на шару. Ситуація майже як з брендом України. Хтось помирав за неї у таборах, а хтось з комуняк і кадебістів, які її нищили, просто вчасно перефарбувалися і використали для прикриття власних оборудок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця Аліна Коник: "Я не просто дівчина, яка розмальовує стіни будинків"

Фото Тараса Піца

1