У Чернівцях депутати посперечалися через позицію митрополита УПЦ КП Данила щодо встановлення Хреста Пієти

У Чернівцях депутати посперечалися через позицію митрополита УПЦ КП Данила щодо встановлення Хреста Пієти

28.04.2017, 19:44

У Чернівцях депутати міської ради посперечалися через позицію митрополита УПЦ КП Данила щодо встановлення Хреста Пієти на Центральній площі. 

Зокрема, на початку сьогоднішнього засідання міськради, депутат від фракції "Народний контроль" Ярослав Петришин з трибуни зачитав заяву, в якій він розкритикував митрополита Данила за його слова щодо греко-католиків та встановлення Хреста Пієти на Центральній площі. 

"Я звертаюся до дуже поважної та впливової людини - митрополита Чернівецького та Буковинського УПЦ КП Данила. Отче, ви несете добро і Слово Боже сотням тисяч українців. Греко-католики - це люди, на яких православні завжди можуть покластися, з якими ваші прихожани стояли пліч-о-пліч на Майдані та стоять на сході у зоні АТО", - заявив він, додавши, що греко-католики і православні не відчувають різниці у вірах. 

 "Не потрібно шукати конфліктів з греко-католицькою громадою. Ви, пане Даниле, оперуєте статистикою, що на Буковині 2 відсотки греко-католиків та 86 відсотків православних. Якщо ви говорите за всіх православних усіх конфесій, то поясніть мені, чому у всіх греко-католицьких церквах ведеться духовна підтримка незалежності України, а в деяких православних прихожанам розповідають про "русскій мір". Чому у всіх греко-католицьких храмах закликали підтримувати Майдан, в деяких православних закликали, а в деяких - навпаки підтримували Януковича. Поясніть, чому в деяких православних храмах, якщо я скажу, що я греко-католик, то не зможу замовити молитву за себе і за родину? А в деяких історичних релігійних святинях мені взагалі скажуть, що греко-католик - це мало не єретик. І це відбувається не десь у далекому селі, а в Почаївській та Києво-Печерській Лаврі", - заявив депутат. 

"Пане Даниле, скажіть мені, чому в часи, коли українці ледве зводять кінці з кінцями, деякі представники вищого православного духовенства літають з Києва до Чернівців на приватних гелікоптерах? Чому настоятель Києво-Печерської Лаври порушує Правила дорожнього руху на своєму "Мерседесі" за кілька сотень тисяч доларів? І далі виходить і показує неповагу до української поліції? Кого він поважає? Може, російське ФСБ, бо українська поліція йому не указ? Чому в деяких православних храмах спілкування і відправа відбуваються російською мовою? Це все відбувається тому, що серед тих 86 відсотків православних, про яких ви казали, є насправді глибокий розкол. Є декілька патріархатів, які сповідують місцями кардинально різні принципи. Частина православних прагне у Європу, частина ностальгує за так званим "русскім міром", - заявив Петришин

Він заявив, що хотів би, щоб українські православні священики працювали над об’єднанням усіх трьох православних конфесій у Єдину помісну православну Українську церкву, і "не робили те, що вигідно Путіну і Гундяєву". Петришин також закликав чиновників Чернівецької міськради "припинити провокувати міжконфесійні ворожнечі та толерантно ставитись до всіх конфесій". 

На заяву депутата емоційно відреагував керівник фракції "БПП "Солідарність" Василь Максимюк

"Виступ депутата виглядає як провокація. Я не можу промовчати при всій повазі до регламенту. Вийшов мій колега-депутат, якого я поважаю, в той же час - від православної громади міста він облив брудом повністю іншу. Я не хочу зараз давати аналіз міжконфесійним стосункам, тому що це занадто складно і глибоко релігійно. Але в той же час - яке ви маєте право обливати брудом високоповажного Данила, який розмовляє українською мовою, який жодної дії чи справи не зробив у бік агресора, і ви зараз все це покладаєте на відповідальність всієї православної церкви. Ви змішали розуміння Київського і Московського патріархату. Мені здається, що це недоречно, неетично, негарно і не релігійно. Ви своїм виступом самі втручаєтесь і розв’язуєте міжрелігійний конфлікт, що не потрібно було би робити. Якщо є думка навколо встановлення Пієти, то я, православна людина, у 2006 році виступав за встановлення Хреста у цій сесійній залі разом з колегою Володимиром Бешлеєм. Але в бік Данила я у будь-якому випадку не дозволю такі висловлювання", - заявив Максимюк

Після виступів депутатів міський голова Олексій Каспрук заявив, що у сесійній залі не потрібно з’ясовувати стосунки, пов’язані з релігією.

"Ми маємо закон, ми маємо повноваження міської ради, ми маємо над ними працювати. І не робити колот в місті", - сказав Каспрук

Як відомо, раніше митрополит Данило висловив тривогу з приводу встановлення Хреста Пієти на Центральній площі Чернівців. 

За інформацією журналіста Анатолія Ісака, на думку Данила, встановленням Пієти "буде попрано совість 86 відсотків православних християн краю двома відсотками греко-католиків".

Про це повідомляє Буковинська правда bukpravda.cv.ua 

1


КОМЕНТАРІ (7)

ПетРишин великий знаток як брати хабарі , на плечах студентів не один лям  в кішеню зайшов . Тепер вчіть .

avatar

Петр шины

29 квітня 2017 07:14

гдето читал что это действие "пиета " спрововоцировал не только валерик сиротюк но и почётный консул Австрии Осадчук Сережа. Что будет если все консулы будут свои носы совать в наши дела ? 

avatar

Сатана

30 квітня 2017 06:59

Не забуваємо, що матюкальщик, бидляк і спевдомитець ПулАтайко поводив себе по-скотськи під час засідання Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини. А от хто його нацькував, як пса, на поважних чернівчан - ото вже цікавенне питання!!!

avatar

Каталін

30 квітня 2017 12:35

знаю - керимова , Сиротюк , Осадчук.

avatar

Хто

30 квітня 2017 19:49

та ще безоплатно надали примищення в оренду,псевдомитець пулотайко рулюе.

avatar

Хто

30 квітня 2017 19:52

Дуже дивне звернення за формою, а за змістом і поготів.

Спочатку про форму. До митрополита прийнято звертатися «Ваше Високопреосвященство» або «Владико», а не «Отче», як до священика, і не «Пане», як до світської особи. Не думаю, що в греко-католицькій церкві цього не вчать.

Я чув такі образливі звертання до Владики Данила на початку дев’яностих років з боку деяких архієреїв, священиків і парафіян Московського Патріархату. Цим вони намагалися підкреслити, що не визнають його – одні як архієрея, інші навіть як священика. Думаю, що на останній позиції стоїть і Ярослав Петришин, а «отче» вирвалося випадково.

Таким зверненням демонструють так звану неканонічність духовенства Української Православної Церкви Київського Патріархату, на якій наполягає не тільки Московський Патріархат, а й Українська Греко-Католицька Церква взагалі і «украинская греко-католическая церковь» отця Валерія Сиротюка зокрема. Так назвав цю церкву буквально тиждень тому один із видатних борців за її відновлення, відомий український патріот. Чому? Може, й це депутат питатиме в своєму черговому зверненні Митрополита Данила? Чи, все-таки, отця Валерія?

Щодо змісту. Можна подумати, що чоловік чув дзвін, але не знає, де він. Але це справді була провокація, як сказав депутат Василь Максимюк. Тільки не випадкова, а свідома, обдумана і спланована, як і встановлення хреста отцем Валерієм на Центральній площі.

На Галичині греко-католики ще не таке витворяли у згаданих 90-х роках. Гнали православних, як собак: «За Збруч!». У тій війні Владика Данило відстояв на Львівщині 600 парафій Української Автокефальної Православної Церкви.

Якби не було тієї війни, то, може, не було б і цієї, і не було б розколу, і не прийшлося б Ярославу Петришину вдаватися до софізму – логічної помилки, якої свідомо, навмисне припускаються в процесі суперечки.

avatar

В. Козьмик

01 травня 2017 01:16

валерик Сиротюк во время майдана спрыснул на моря . , вместе с семьей . Отсиделся на святой земле а теперь проявляет такую прыть ....и самое интересное.. ему не стыдно , даже иметь в своей команде по поддержки установления пиеты грязны псевдопатриотов , наркоманов , алкоголиков и тд . Один пулотайко керимова и Осадчук чего стоят .

avatar

Браво

01 травня 2017 07:52