У Чернівецькому слідчому ізоляторі утримують 344 ув’язнених, з яких 21 жінка, 6 неповнолітніх та 13 іноземців

У Чернівецькому слідчому ізоляторі утримують 344 ув’язнених, з яких 21 жінка, 6 неповнолітніх та 13 іноземців

06.03.2013, 20:56

         04.03.2013 року прокурор Чернівецької області П.Коваль  провів перевірку щодо додержання вимог чинного законодавства в діяльності адміністрації Чернівецького слідчого ізолятора.

         У ході перевірки особлива увага зверталась прокурором області щодо питань законності поміщення взятих під варту осіб, додержання строків їх тримання, своєчасності етапування засуджених із слідчого ізолятора до виправних колоній при набранні вироком законної сили, додержання вимог режиму різними категоріями ув’язнених, їх матеріально-побутове забезпечення і медичне  обслуговування, вирішення адміністрацією  заяв і скарг.

         Необхідно зазначити, що із вступом в дію нового кримінально-процесуального кодексу та вжитими органами прокуратури заходами, виваженого підходу до обрання такої міри запобіжного заходу як  тримання під вартою, кількість утримуваних в Чернівецькому слідчому ізоляторі осіб значно зменшилась. Так, станом на 04.03.13 р. там утримувалось 344 ув’язнених, з яких 21 жінка, 6 неповнолітніх та 13 іноземців, - повідомили у Прес-службі прокуратури Чернівецької області.

         Як зазначено керівництвом установи, випадків незаконного поміщення взятих під варту осіб до СІЗО або звільнення їх з місця попереднього ув’язнення не має.

         Вивченням особових справ ув’язнених і картотеки у відділі по контролю за виконанням судових рішень та їх опитуванням під час обходу встановлено, що всі обвинувачені, щодо яких обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, поміщені і утримуються в установі на підставі судових рішень.

         Особи, які перебувають у Чернівецькому слідчому ізоляторі, повністю забезпечені індивідуальними спальними місцями, постільними речами, як це передбачено ст.11 Закону України «Про попереднє ув’язнення». У необхідних випадках ув’язнені забезпечуються одягом та взуттям встановленого зразка за сезоном.

         Загалом санітарний стан у камерах задовільний. Там  проведені  поточні  ремонти,  замінено вікна на сучасні металопластикові, що дає змогу зберегти тепло. Також у більшості камер проведено заміну дверей на броньовані, системи водопостачання та каналізації - на пластикові та металопластикові. Покращено і штучне освітлення. У камерах режимного корпусу щоденно та в повному обсязі проводяться санітарно-епідеміологічні заходи.

         Разом з тим, як зазначив  прокурор області Петро Коваль, не всім особам, взятим під варту, забезпечено побутові умови, що відповідають правилам санітарії та гігієни, як це передбачено ст. 11 Закону України “Про попереднє ув’язнення”. Зокрема, в окремих камерах санітарний стан та побутові умови є незадовільними, стіни брудні, сантехніка застаріла  тощо.

         Мають місце і певні проблеми  щодо медико-санітарного забезпечення ув'язнених.  Зокрема, опитуванням окремих хворих встановлено, що робота на цьому напрямку не в повній мірі відповідає вимогам сьогодення. Потребує покращення надання консультативної допомоги  ув’язненим фахівцями Чернівецької ОКЛ, обласного протитуберкульозного диспансеру, обласного діагностичного центру. Необхідно також посилити відповідальність  працівників медичної частини установи при наданні екстренної та стаціонарної  допомоги арештованим та засудженим, у т.ч. у територіальних закладах охорони здоров’я.

         Аналогічна перевірка проведена прокурором області 05.03 ц.р.  і у Сокирянській ВК-67.

         Зазначено, що за документами прокурорського реагування, внесеними за наслідками проведених перевірок щодо додержання вимог законодавства  з питань матеріально - побутового, медико-санітарного забезпечення та харчування ув'язнених та засуджених, у  даній виправній колонії покращені житлово-побутові умови утримуваних осіб, оновлено спецодяг та взуття засуджених, які працюють у господарській обслузі та на виробництві, приведено у відповідність технічний стан вантажного автотранспорту, всі виробничі приміщення забезпечені вогнегасниками та аптечками. Повністю ліквідована заборгованість з виплати засудженими аліментів.

         Однак, житлово-побутові умови засуджених, які утримуються в арештному домі на території колонії, не в повній мірі відповідають вимогам кримінально-виконавчого законодавства. Зокрема, у камерах вікна за своїми розмірами не відповідають правилам відомчих будівельних норм, унаслідок чого спостерігається недостатній доступ денного світла.

         У деяких камерах санітарний стан та побутові умови є незадовільними, сантехнічне обладнання застаріле,  брудні та не відповідають вимогам сьогодення санвузли та умивальники.

         Потребують  суттєвого покращення облаштування в установі санвузлів, умивальників, необхідно також замінити  зношені матраци, ковдри, подушки тощо.

         Також прокурор області провів особистий прийом засуджених.  Питання здебільшого стосувалися умов відбування покарання та погашення заборгованості за цивільними позовами, умов умовно-дострокового звільнення, застосування закону про амністію тощо.

         Керівництво Чернівецького СІЗО і Сокирянської  ВК-67 пообіцяло найближчим часом усунути виявлені недоліки.

1