У чернівецькому аеропорті озвучили безглузде пояснення на захист 'русского лєтуна', який стрибнув з дзвінниці на очах царя Московії Івана Грозного

У чернівецькому аеропорті озвучили безглузде пояснення на захист "русского лєтуна", який стрибнув з дзвінниці на очах царя Московії Івана Грозного

02.10.2021, 09:10

У аеропорті "Чернівці" відмовились демонтувати напис "Первый русский летун", який розміщений на стіні приміщення летовища.

Як зазначається на Facebook-сторінці аеропорту, до адміністрації підриємства неодноразово зверталися мешканці та гості міста з проханням демонтувати пам’ятку, на якій "напис нібито російською мовою".

"Після вивчення даного питання, повідомляємо що у залі Міжнародного аеропорту " Чернівці" імені Леоніда Каденюка розміщена споруда, яка є унікальною архітектурною пам’яткою XX ст", – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що напис на споруді здійснений не російською, а церковнослов’янською мовою.

"Тому дана споруда несе певну історичну цінність та відноситься до музею Міжнародного аеропорту "Чернівці" імені Леоніда Каденюка", – повідомляється у дописі на сторінці аеропорту.



Довідка

"Первый русский летун" – картина російського художника Олександра Дейнека, яку він написав на основі легенди про росіянина Ікара, який стрибув з дзвінниці на очах Івана Грозного. Приміщення аеропорту збудовано за часів перебування Чернівців у складі Румунського королівства і жодних чеканок на честь перших русских лєтунів часів московського царя там точно не було.

molbuk.ua

1