На що не спромігся Куліш може вдатися Павлюку: влада обіцяє протидіяти розкраданню  майна старообрядців у Білій Криниці

На що не спромігся Куліш може вдатися Павлюку: влада обіцяє протидіяти розкраданню майна старообрядців у Білій Криниці

13.08.2017, 20:39

Перший заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк  зустрівся з лідером старообрядців України, архієпископом Київським та всієї України Никодимом. 

- Вели бесіду про спокій і мир на нашій землі, підтримку й допомогу учасникам АТО, ситуацію у селі Біла Криниця, необхідність завершення інвентаризації майна церков, приведення земельної документації та статуту релігійної громади до діючих норм чинного законодавства, спільній протидій розкраданню чи нищення майнових фондів й підтримку поступової реставрації ошатного Собору Успіння Пресвятої Богородиці - справжнього рукотворного дива, - повідомив деякі подробиці зустрічі Михайло Павлюк- Біла Криниця й надалі має бути центром старообрядництва у світі. Такий об'єкт культурної спадщини заслуговує на найбільшу підтримку. А "старообрядницький Єрусалим" - на спокій усередині громади, мир та розвиток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція знайшла викрадений з Національної бібліотеки ім. В.Вернадського “Апостол” Івана Федорова, а білокриницькі старожитності - ні

На Буковині руйнується потенційний об'єкт культурної спадщини людства ЮНЕСКО

На Буковині обікрали старообрядців з Білої Криниці

Детектив із Біблією (на вікенд 1)

Біблійний фінал (на вікенд 2)

Довідково:

2008 року тодішній голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш повідомив журналістам про те, що новозбудований готельний комплекс дозволить гідно прийняти у Білій Криниці ієрархів старообрядницької церкви, які тут же зможуть обрати з-поміж себе першого патріарха Руської православної старообрядницької церкви. Принаймні він про це мріє. 

Першим кроком на шляху до реалізації цієї мрії могло би стати повернення у Білу Криницю старовинної Острозької Біблії. Як запевняв тоді ж настоятель Білокриницької старообрядницької громади отець Сергій Бобков, під час перебування у Білій Криниці Президента України Віктора Ющенка він особисто проінформував його про проблему, а представник їх общини у Києві – виходець з Білої Криниці Сергій Дєєв вже мав з цього приводу зустріч з тодішнім Главою Секретаріату Президента України Віктором Балогою. У зустрічі з цього приводу також нібито взяв участь голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш. (Це саме Сергій Дєєв був автором проекту щодо можливого залучення до реставрації центру світового старообрядництва, яким була Біла Криниця, коштів американських старовірів. З цією метою наприкінці 80-х – до 1000-ліття хрещення Русі - він навіть організував спеціальну виставку старообрядницьких старожитностей, яка демонструвалася у бібліотеці Конгресу США. Серед експонатів виставки була та сама Острозька Біблія - з печатками "Митрополия Белая Криница" на кількох сторінках, яку незабаром викрали).

Губернатор краю підтвердив інформацію отця Сергія не лише щодо факту такої зустрічі, а й повідомив про те, що глава президентської канцелярії погодився сприяти Буковині у вирішенні цього питання. Проте для того, щоб дати справі хід, не вистачає офіційного документа, який би засвідчував нинішнє місцезнаходження стародруку. За словами Володимира Куліша, він вже звернувся з відповідним листом до СБУ, проте офіційної відповіді щодо місцезнаходження Острозької Біблії поки що не отримав.  Повернення у Білу Криницю старовинної Острозької Біблії справді стало би гарним подарунком до ювілею розташованої тут унікальної пам’ятки архітектури національного значення - Успенського собору, століття якого урочисто відзначили у жовтні 2008 року. До цього часу влада Глибоцького району також обіцяля завершити облаштування на території села новозбудованого музейного комплексу старообрядців з просторою музейною кімнатою, бібліотекою, залом дегустування оригінальних страв та напоїв старообрядців, кімнатами для відпочинку приїжджих і придбання сувенірів. 

1