Над Буковиною сьогодні з літака розкидатимуть вакцину проти сказу

Над Буковиною сьогодні з літака розкидатимуть вакцину проти сказу

14.09.2021, 09:13
До уваги буковинців, на території області проводиться пероральна вакцинація тварин
 
Від сьогодні, 14 вересня, на території Чернівецької області розпочалося проведення планової осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак) проти сказу за допомогою авіатранспорту.
 
Епізоотична ситуація, яка склалася в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин. 
 
Розповсюдження принад, які містять високоімунну безпечну вакцину проти сказу, здійснюється за допомогою авіатранспорту. 
 
Вакцина абсолютно не шкідлива для людей та тварин, екології та використовується на території України більше трьох років. Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із різким запахом м’ясо-кісткового борошна. Всередині приманки знаходиться капсула із вакциною проти сказу.
 
Систематичне проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу знизить, а надалі – звільнить територію України від сказу природно-вогнищевого типу.
 
Тому, шановні жителі Буковини, коли ви побачите літак, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, просимо не хвилюватись – це лише здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин.
 
Наполегливо просимо: при виявленні приманки не брати їх руками і не переносити їх з місця на місце, тим більше додому. Особливо застерегти дітей, при знайденні приманок з вакциною не гратись з нею, а тим більше не пробувати, не розламувати.
 
Розповсюдження приманок з вакциною здійснюється шляхом розкидання з літаків над лісовими, мисливськими та польовими угіддями.
 
До речі, завдяки саме цій практиці пероральної імунізації диких м’ясоїдних, котрі є основними розповсюджувачами збудника цієї хвороби, у багатьох країнах Європи у кінці минулого століття вдалося повністю позбутися захворювання.
 

 

 

1