У Чернівецькій області шукатимуть шляхи подолання слабоумства та кретинізма серед буковинців

У Чернівецькій області шукатимуть шляхи подолання слабоумства та кретинізма серед буковинців

12.01.2013, 01:01

11 січня 2013 року стартував проект «Експертно-аналітичний потенціал на вирішення проблеми йододефіциту населення у Чернівецькій області».  Об’єднавши зусилля практиків, науковців, представників громадських об’єднань в рамках реалізації проекту планується здійснити експертне дослідження проблеми і запропонувати можливі шляхи подолання йододефіциту населення у Чернівецькій області.

Як свідчить статистика, українці не мають уявлення про небезпеку йододефіциту для їхнього організму. За результатами опитування ЮНІСЕФ, вчені дійшли висновку, що там, де середня і важка ступінь йододефіциту сягає 75% мешканців, початкова обізнаність громадян у цьому питанні становить 5%. Ендемічними районами у Чернівецькій області є Путильський, Вижницький та Кіцманський райони.

Завідувачка кафедри клінічної імунології, алергології та  ендокринології Буковинського медичного державного університету, д.м.н., професор Пашковська Н.В. наголосила, що дефіцит йоду в організмі людини спричиняє цілу низку патологічних змін. Найфатальнішим наслідком дефіциту йоду є народження розумово неповноцінних дітей. Встановлено, що у світі проживає 50 мільйонів осіб з розумовою відсталістю, спричиненою йододефіцитом.

Кіцан О.Б., головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА, озвучила, що до 2005 року діяла урядова Програма ліквідації йододефіцитних захворювань. Із закінченням дії Програми завершилася профілактична робота в цьому напрямі. В Чернівецькій області наразі здійснюється реалізація декількох державних і однієї регіональної медико-соціальних програм, проте жодна з них не передбачає вирішення проблеми йододефіциту.

За інформацією Крецу Т.М. – дитячого обласного ендокринолога, захворювання щитовидної залози вражають усі вікові групи населення, проте для кожного віку характерний спектр певних ознак. Зокрема, у дітей та підлітків - це затримка фізичного і психічного розвитку, юнацький гіпотиреоз, висока захворюваність та схильність до хронічних захворювань, погіршення інтелектуальних здібностей. У немовлят при вираженому дефіциті йоду - ендемічний неврологічний кретинізм.

Реалізація проекту на теренах області актуалізує проблему і приверне увагу влади і громади до її вирішення.

1