У Чернівецькій області під загрозою проведення виборів у чотирьох ОТГ. Асоцація міст України звернулась до ЦВК з вимогою призначити вибори

У Чернівецькій області під загрозою проведення виборів у чотирьох ОТГ. Асоцація міст України звернулась до ЦВК з вимогою призначити вибори

16.08.2018, 09:41

Асоціація міст України звернулася з відкритим листом до Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, у якому вона закликає ЦВК до 17 серпня 2018 року провести засідання та призначити відповідно до звернень облдержадміністрацій перші та додаткові місцеві вибори в ОТГ, утворених за процедурою визначеною спеціальним Законом.

Це дозволить зокрема чотирьом територіальним громадам Чернівецької області, у яких проживає більше 30 тис.. мешканців, завершити процедуру формування ОТГ задля розвитку і підвищення якості життя.

У листі зазначено, що Асоціація міст України занепокоєна ситуацією, спричиненою прийняттям Центральною виборчою комісією постанови від 9 серпня 2018 року № 122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя».

Нагадуємо, 9 серпня ЦВК прийняла рішення звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад. Таке рішення дає ЦВК можливість не приймати рішення щодо проведення в жовтні місцевих виборів.

Асоціація міст України вважає, що наразі відсутні правові підстави щодо не призначення  перших та додаткових місцевих виборів у ОТГ відповідно до наявних на сьогодні звернень обласних державних адміністрацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чагор втратить 10 мільйонів: перші вибори у новостворених Неполоковецькій, Ставчанській, Хотинській та Чагорській ОТГ можуть цього року не відбутися

Якщо ЦВК не призначить вибори в ОТГ на жовтень, то її чекають судові позови від громад  - експертна думка

Центральна виборча комісія (ЦВК) 9 серпня прийняла Постанову № 122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя»якою фактично призупинила призначення проведення перших та додаткових виборів до місцевих рад в ОТГ, які мали би відбутись у  жовтні 2018 року. ЦВК прийняла таке рішення з політичних мотивів.

Якщо 17 серпня ЦВК не призначить виборів в ОТГ то, на думку консультанта з юридичних питань РВ Асоціації міст України Ольги Чепель, громади зможуть звертатись до адміністративного суду, визнавати протиправними дії ЦВК та скасувати постанову №122.  Серед повноважень ЦВК визначених ст. 21 Закону України «Про ЦВК», ст. 24 Закону України «Про місцеві вибори» не передбачено такого виду її повноважень, як відкладення розгляду призначення перших і додаткових місцевих виборів після отримання Комісією роз’яснень, щодо можливості призначення Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму. А ЦВК згідно ст.19 Конституції України ч. 2 ст.3 Закону «Про ЦВК» зобов'язана діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Довідково: Чернівецька ОДА направила подання на проведення виборів у чотирьох ОТГ області. Так вибори мали б відбудись у Неполоковецькій, Ставчанській, Чагорській та Хотинській ОТГ Чернівецької області. Загалом у цих громадах проживає понад 31 тис. мешканців.

1