У Чернівецькій області держслужбовців звільняють через подвійне громадянство: судове рішення по справі колишнього директора держархіву очікують 18.01.2019 (ВІДЕО)

У Чернівецькій області держслужбовців звільняють через подвійне громадянство: судове рішення по справі колишнього директора держархіву очікують 18.01.2019 (ВІДЕО)

16.01.2019, 18:13

Про це на брифінгу у Чернівцях повідомив начальник УСБУ в Чернівецькій області Руслан Сторожук. Керівник територіального підрозділу спецслужби зустрівся із журналістами, щоб розповісти про результатами діяльності управління у 2018 році та відповісти на їхні запитання. 

 Зокрема, Руслан Сторожук, повідомив, що минулого року декількох держслужбовців  у Чернівецькій області звільнили з посад через подвійне громадянство. На цьому, зокрема,  погорів начальник відділу з надання адмінпослуг Герцаївської РДА і директор Державного архіву Чернівцької області.

Останній попався ще й на хабарі. Посадовець отримував матеріальну вигоду за видачу фальшивих довідок про народження на території Буковини, які мали допомогти поновити румунське громадянство. 

Посадовця позбавлено допуску до державної таємниці і звільнено із займаної посади. Очікується, що судове рішення по його справі оголосять вже найближчим часом. Орієнтовно, 18 січня 2019 року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хабарнику з архіву в Чернівцях призначили заставу в 128 тисяч

Посадовця Держархіву, якого спіймали на хабарі, взяли під варту та відсторонили від посади

Плата за румунський паспорт? На хабарі 1350 євро затримано посадовця Державного архіву Чернівецької області

Начальник УСБУ в Чернівецькій області Руслан Сторожук застеріг буковинців від сумнівних оборудок і порушення закону у намаганні отримати другий паспорт. 

Співробітники СБУ здійснюють досудове розслідування щодо представників посередницького центру, які надавали послуги з набуття румунського громадянства. Наразі йдеться про  Незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ч.2 ст. 332).

Також СБУ зафіксували випадки зазіхання на територіальну цілісність України. Зокрема, заборонили в'їзд 18 іноземцям, це 4 румуни, 2 молдовани, 8 росіян та громадяни інших країн.

За розповсюдження матеріалів уніоністського змісту заборонено в'їзд громадянам Румунії Віорелу Патріке та Владу Кубрякову. 

Ще 50 громадян вислано за межі області. Зокрема, 26 громадян Молдови, 9 громадян РФ, 3 громадянина Румунії. 

 Триває розслідування випадку із розповсюдженням громадською організацією карт і плакатів, де Чернівецьку область зображено у складі Великої Румунії, а також літератури відповідного змісту.  Зокрема, за ч. 1 ст.110 Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. 

"По даному випадку, після завершення досудового розслідування, інформацію ще буде оприлюднено" - повідомив Руслан Сторожук.

Фото: АСС

Відео: Погляд, ТРК Чернівці

1