У Чернівецькій обласній раді вже немає провладної більшості?

У Чернівецькій обласній раді вже немає провладної більшості?

21.03.2012, 18:17

Опозиція в обласній раді завадила Буковині віддячити підприємству “Укргазвидобування” за добудову другої гілки газогону до Чернівців. Про це сьогодні на нараді заявив голова облдержадміністрації Михайло Папієв. На нараді йшлося про підсумки виконання угоди між Буковиною і міністерством енергетики і вугільної промисловості, підписаної рік тому.

- Міністерство вперше за рік звернулося до нас з проханням, а депутати відмовили, - обурювався губернатор. - Я не знаю, як тепер ці депутати будуть дивитися в очі буковинцям. Це був обов'язок облради.

Позиція депутатів так вразила губернатора, що він упродовж наради п'ять разів наголошував на неправильності відмови.

Йдеться про сесію обласної ради, яка відбулася 20 березня. На ній депутати не підтримали питання про надання дозволу на вивчення надр з подальшим видобування газу на Петровецькій площі у Вижницькому районі підприємству “Укргазвидобування”. Михайло Папієв звинуватив у провалі питання опозицію, а голова облради Михайло Гайничеру і запевнив присутню на нараді радника міністра енергетики Тетяну Корнякову, що наступній сесії депутати рішення приймуть.

Нагадаємо, до складу обласної ради входять 104 депутати. До опозиції себе відносять 28 депутатів — 22 представників фракції “Фронту змін”, 4 — ВО “Свобода” і 4 — ВО “Батьківщина”.

Фракція Партії регіонів налічує 49 депутатів.

Для ухвалення рішення необхідно 53 голоси.

Джерело: molbuk.ua

Довідка BukNEWS:  Згідно з офіційними даними, у промисловій розробці нині перебуває одне родовище газу, два - підготовлені до промислової розробки, ще на трьох ведеться розвідка. Право на видобуток природного газу та експлуатацію свердловин Чорногузівського родовища, що на Вижниччині, ще 1999 року отримало ДП «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України». Ліцензії строком дії від 5 до 20 на геологічне вивчення, у тому числі на дослідно-промислову розробку п'ятьох площ - Стайківського, Путильського, Красноїльського, Шереметівського й Волосянського родовищ свого часу отримували "Нафтогазова компанія "Буковина", ДП "Західукргеологія" ДАК "Надра України" та ТзОВ "ПАРІ". У нинішньому, 2012 році, влада запланувала додати до цього переліку одне розвідане родовище і ще одне, яке буде введене в експлуатацію. Програма економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2012 рік, затверджена 24 грудня рішенням сесії Чернівецької обласної ради, передбачає цього року введення в експлуатацію (отримання дозволу на експлуатацію) Славецького родовища газу (Чеканська площа) у Вижницькому районі. А також отримання дозволів на геологічне вивчення з дослідно–промисловою розробкою (на умовах аукціону) ділянок газу і нафти: Давидівської (Глибоцький, Вижницький і Сторожинецький райони); Крупської (Глибоцький, Герцаївський і Сторожинецький райони); Сторожинецької площі, Дубровецької площі (Сторожинецький, Вижницький і Кіцманський райони); Становецької площі (Глибоцький і Герцаївський райони); Кучурівської площі (Сторожинецький район).

Депутати Чернівецької обласної ради також погодили клопотання київській фірмі "ПАРІ" (директор – Ваганов П.В.) на отримання спеціального дозволу на користування надрами. Йдеться про майбутню промислову розробку Шереметівського газового родовища Вижницького району Чернівецької області. Достеменно скільки у кого акцій та через яку саме структуру він ними володіє в Україні, вам точно ніхто ніколи не скаже. Тому доводиться задовольнятися повідомленнями ЗМІ, які пов'язували цю фірму то з кіпрською, то з американською компаніями, а також афілійованими з цими структурами нині чинними українськими посадовцями. На газовому ринку області це товариство з обмеженою відповідальністю не новачок. З 2004 року в геологічне вивчення родовища фірма інвестувала майже 3,5 млн грн. Загалом програма промислової розробки обійдеться компанії в майже 50 млн грн. І це без врахування податків, рентних платежів за користування земельними ділянками та пожертв на соціальний розвиток місцевих територіальних громад. Тим часом розпочати промислову розробку Шереметівського родовища, тобто почати повертати вкладені кошти, фірма планує починаючи з 1 кварталу 2013 року. До 2030 року з розвитком цього родовища державі обіцяють щорічний приріст природного газу в обсязі 9-10 млн м куб.

Під завісу минулого року на розгляд Чернівецької обласної ради також подано проект рішення про погодження клопотання про надання дочірній компанії «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням корисних копалин Петровецької площі Вижницького району Чернівецької області. (Директор ДК «Укргазвидобування» - Юрій Борисов. До призначення на цю посаду працював на керівних посадах в компаніях хімічної та нафтопереробної промисловості, власником яких є Дмитро Фірташ).

Останнє погодження, очевидно, прямий наслідок "славнозвісної", як висловився при нагоді начальник управління інфраструктури та туризму ОДА Дмитро Павел, тристоронньої угоди з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Адже за безкоштовний сир у вигляді шкільних автобусів, газопроводів тощо, яким упродовж останнього року годують буковинців, Чернівецькі ОДА та облрада зобов'язалися узгоджувати "спеціальні дозволи на користування надрами, в отриманні яких НАК "Нафтогаз України" має потребу у 2011-2013 роках".

 А що з цих природних підземних скарбів мешканцям Буковини? Окрім, звісно, додаткових об'ємів дешевого вітчизняного газу, якого навіть за нинішніх об'ємів його видобутку, цілком мало б вистачати для задоволення потреб населення в дешевому газі. Щоправда, який саме газ – дешевий вітчизняний чи дорогий російський – спалюють для побутових потреб буковинців, достеменно невідомо. Відповісти на це ключове питання свого часу не змогли ні перший заступник директора департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Василь Манчуленко та директор КП "Чернівцітеплокомуненерго" Олександр Меленчук, ні вже колишній керівник ЧФ ДП "Нафтогазмережі" Іван Козар. Про який саме газ йдеться, на рівні області знають лише зі слів його монопольного постачальника, коли регіон підписує з компанією акти його прийому-передачі. Це саме тоді блакитне паливо ділиться по категоріях, залежно від балансу спожитого газу і згідно з обліком, який здійснює сам монопольний постачальник газу НАК "Нафтогаз України". Тому правду про те, чи справді для виробництва тепла, наприклад, населенню йде дорогий імпортний газ, ціну якого держава дотує, чи під виглядом його теплокомуненерго продають дешевий вітчизняний, знають лише топ-менеджери НАК "Нафтогаз України". А тому від формального збільшення об'ємів видобутого в Україні чи навіть на Буковині газу пересічним мешканцям області насправді ні холодно, ні тепло.

Єдиним наразі реальним наслідком газовидобутку в краї є сплачені до держбюджету податки, відрахування за користування земельними ділянками, що надходять органам місцевого самоврядування і нарешті прописані в угодах платежі на соціальний розвиток місцевих територіальних громад. А з цим якраз весь час проблеми. Ну, не хочуть заїжджі фірми виконувати взяті на себе соціальні зобов'язання. Приклад Лопушнянського нафтогазового родовища, розробники якого (нафтовидобувне управління „Надвірнанафтогаз” ПАТ „Укрнафта”) лише вряди-годи нехотячи кидали кілька мільйонів гривень на "соціалку", яскраве тому підтвердження.

Під завісу минулого року, приймаючи законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів», депутатська більшість Верховної Ради також постаралася суттєво зменшити коефіцієнт, на який множиться фіксована ставка ренти. Втрачені внаслідок цього місцевими бюджетами суми, наголошують експерти, стануть надбанням нафтогазодобувних компаній, зокрема найбільших з них — ПАТ «Укрнафта» і ДК «Укргазвидобування», контрольованих відповідно Ігорем Коломойським і Дмитром Фірташем.

Ось так і виходить, що під прикриттям розмов про наведення порядку з газовидобутком на теренах найменшої в країні області з цього ринку просто витісняють старі структури, які завела сюди влада попередня. Нові ж дозволи, з більш ніж туманними перспективами вигоди для мешканців краю, акумулюють в "потрібних" руках.